Drumul spre Amați poate fi considerat o mină de aur pentru vulcanizări. O „plimbare” cu mașina prin zonă te poate costa scump, mai ales dacă ești obligat să bați drumul județean de mai multe ori într-o zi. Din cauza situației, locuitorii s-au revoltat, au organizat proteste spontane, iar Consiliul Județean a precizat că pe 10 iunie încep lucrările de întreținere.
De parcă ar fi participat la o competiție de off-road, așa arată cauciucul mașinii unui sătmărean, după o plimbare pe drumul spre Amați. Tăietura măsoară câțiva centimetri buni în lungime și nu e nici pe departe singura. Este ca și cum drumul ar fi pus gând rău fiecărui șofer care are de gând să îl tranziteze.
Imaginile transmise de cititorul PresaSm arată cât de gravă este situația. Iar cazul său nu este singular. Poze similare ne-au fost transmise și de alți cititori, iar imagini cu drumul scăpat parcă dintr-un conflict armat au fost postate inclusiv pe rețelele de socializare.
Cum nu au mai putut îndura situația și cu buzunarele bine golite de vizitele repetate la service-urile auto, sătmărenii din zonă au și făcut un protest spontan, pe marginea carosabilului.
Pe lângă „abonamentul” la vulcanizare, starea proastă a drumului se lasă cu mult praf și multă poluare, mai spun localnicii.
Autoritățile le-au promis o intervenție încă de la începutul lunii în curs, dar 1 iunie a venit și a plecat fără nicio intervenție la nivelul părții carosabile.
Sătmărenii care și-au făcut iluzii că lucrările începute și abandonate de Tehnic Asist în județul Satu Mare vor fi reluate cât mai repede de către o altă firmă se înșeală…amarnic. Printre optimiștii de serviciu se numără și reprezentanții Consiliului Județean Satu Mare, care sperau ca judecătorii Tribunalului Botoșani să încuviințeze alocarea în subantrepriză a lucrărilor de reabilitare a Drumului Județean 193A unei alte firme. Și asta pentru continuarea lucrărilor.
Instanța nu s-a pronunțat și a amânat termenul pentru luna septembrie 2019! Dacă mai punem la socoteală și faptul că s-a cerut înlocuirea administratorului judiciar, procesul ar putea dura mult și bine!
O singură soluție: reluarea licitației
În aceste condiții, cel puțin teoretic, Consiliului Județean nu îi rămâne altceva de făcut decât să reia întreaga licitație pentru reabilitarea Drumului Județean 193 A – cunoscut ca și Autostrada Codrului – Amați – Rușeni – Tătărești – Necopoi – Homorodu de Jos -Homorodu de Mijloc – Homorodu de Sus – Solduba – Hodișa – Socond – Rătești (DN 19A). Proceduri care s-ar putea întinde de la câteva luni la peste un an.
Această lucrare este una dintre cele mai ample lucrări din județul Satu Mare – începută și mai apoi sistată de către Tehnic Asist. În baza procesului de evaluare desfăşurat, prețul ofertat pentru execuția lucrării de modernizare era de 88.390.835,70 lei, inclusiv TVA, iar durata de execuție era de 36 luni.
Lucrări de urgență
Până la pronunțarea instanței sau reluarea și finalizarea unei eventuale licitații, autoritățile județene au demarat lucrări de întreținere și reparație.
“Consiliul Județean Satu Mare a dat ordinul de începere a lucrărilor de întreținere a drumului județean DJ 193A, drum care se află în modernizare și ale cărui lucrări au fost sistate, ca urmare a intrării în insolvență a firmei executante. Începând de luni, 10 iunie 2019, pe tronsonul de drum județean care face legătura între Amați și Rătești, au început lucrările de întreținere a drumului de piatră și de reparații cu mixtură asfaltică,” au precizat reprezentanții Consiliului Județean.
In toamna puteti vota iara PSD sau Pro Romania ca vor face iei drumuri exact ca si pana acuma
View Comment