Mărturia unei mămici salvate. La unii doctori se poate și fără pile și fără șpagă
La unii medici se poate și fără șpagă și pile, iar cadrele medicale înțeleg că meseria lor trebuie să vină la pachet cu empatia față de pacienți. Asta este și povestea relatată de o sătmăreancă – pentru PresaSM – care a dorit să mulțumească cadrelor de la Satu Mare care, spune aceasta, i-au salvat viața sa și a fetiței sale.
O naștere prematură a pus în pericol viața mamei și a bebelușului. Sătmăreanca s-a prezentat la spitalul din Negrești-Oaș, însărcinată în 36 de săptămâni și cu tensiune ridicată. Și pentru că nu aveau incubatoare, sătmăreanca a fost trimisă de urgență la Satu Mare. Totul se întâmpla acum doi ani de zile, mama și fetița sunt acum bine și sănătoase, dar pentru ce s-a întâmplat în acea seară și în săpătmânile următoare, sătmăreanca nu poate să le mulțumească îndeajuns medicilor sătmăreni.
La ora 13:45, sătmăreanca a ajuns pe secția de Obstetrică și Ginecologie de la Spitalul Județean. Doctorul responsabil, Anca Dăscălescu, tocmai ieșise din cea de-a treia operație.
„Nu aveam pile, nu cunoșteam pe nimeni. Eram doar eu și Dumnezeu. În zece minute eram în sala de naștere,” povestește sătmăreanca.
Iar în timp ce pe internet o nouă campanie pornită de femei ridică vălul de pe poveștile de groză din sălile de naștere, sătmăreanca a avut o experiență care i-a redat încrederea în cadrele medicale.
„Toată lumea s-a mobilizat. Mi-au vorbit frumos, m-au încurajat. Domnul doctor anestezist mi-a spus bancuri și m-a ținut de mână, mi-a pus muzică,” mai spune sătmăreanca.
Nu doar medicii au avut un comportament fără reproș, la fel s-a întâmplat și în cazul asistentelor.
„După cezariană, doamna asistentă a venit din cinci în cinci minute să mă întrebe cm mă simt, dacă mă doare, dacă vreau calmant. Am văzut atât de mult devotament și dragoste,” explică femeia.
Patru săptămâni, fără șpagă
Spitalul i-a devenit casă pentru patru săptămâni după ce a adus pe lume o fetiță de doar 1,8 kilograme. În tot acest timp, nici nu s-a pus problema de a da șpagă, nici la medic, nici la asistente.
Grija medicului față de pacient nu s-a terminat odată cu ieșirea acestuia din sala de operație.
„Doamna Dăscălescu m-a vizitat și m-a căutat inclusiv la salonul de Mame însoțitoare pentru a vedea dacă sunt bine. Iar doamna doctor neonatolog Fodor Maria și-a dat toată silința ca fetița mea să trăiască,” mai spune sătmăreanca.
Nu doar profesionalismul doctorilor i-a salvat viața ei și a fetiței sale, crede sătmăreanca, ci și grija cu care a fost înconjurată de cadrele medicale.
„Le mulțumesc tuturor pentru dragostea cu care își fac meseria și m-au tratat!”, conchide sătmăreanca.
Nu este singura poveste relatată de cititorii PresaSM în care unele cadre medicale sunt lăudate pentru grija lor față de pacient. Așa s-a întâmplat și în cazul unei angajate de la Spitalul Vechi. Un aparținător a dorit să mulțumească pentru grija arătată față de membrii familiei intoxicate cu ciuperci.
O altă poveste care a devenit virală a fost cea în care un medic din Carei a refuzat banii pe care o bunică i-a pus într-un dosar.
Iar atunci când dau de cadre medicale înțelegătoare, sătmărenii nu ezită și își publică poveștile și pe Facebook. O poză cu o asistentă de la Unitatea de Primiri Urgențe a devenit virală, după ce o sătmăreancă a povestit cu câtă răbdare cadrul medical s-a ocupat de toți cei care au trecut pragul UPU.