FOTO. Povestea cele mai dinamice comune. Intravilanul s-a dublat, populația crește semnificativ
Știți care este cea mai dinamică comună din județul Satu Mare?! Potrivit datelor, este vorba despre comuna Odoreu. Acolo unde, în ultimii ani, suprafața intravilanului comunei s-a dublat, fiind construite în ultimul deceniu peste 250 de case de locuit! Pe cale de consecință populația a crescut semnificativ în ultimele decenii. Și asta în timp ce în tot județul Satu Mare avem un declin demografic accentuat.
O istorie dureroasă. De unde s-a început
Inundațiile din 1970 au jucat un rol dramatic în istoria acestei zone. La Odoreu și-au pierdut viața un număr de şase persoane, viitura distrugând, în total, 663 de case. Alte 153 de locuinţe au fost distruse parţial şi au fost dărâmate de ape 1.098 anexe gospodăreşti.
În prima monografie a comunei Odoreu, scrisă în anul 1973 de către profesorul de istorie al Școlii din Odoreu, Ioan Bob, se menționează faptul că în acele vremuri tulburi, în care viața oamenilor atârna de un fir de păr, a venit pe lume un copil: este vorba despre o fetiță, pe numele său Feher (Pop) Ioana Carmen, născută în noaptea de 14 spre 15 Mai, într- o casă din centrul comunei, unde erau adăpostite alte 40 de persoane.
Între 11 și 13 iunie 1970, Someșul lovește din nou, dar de data aceasta nu mai are ce să distrugă. Totul era deja la pământ.
1970 – prima etapă în reconstruire
Imediat după inundații, Nicolae Ceaușescu dorea să înceapă opera de sistematizare a localităților rurale din România. Astfel, Odoreul a fost prima localitate din țară sistematizată. În toamna anului 1970, Odoreul și-a schimbat forma și modul în care au fost așezate casele până atunci. S-au trasat noi străzi și s-au construit noi case, făcute după același proiect: 520 de case au fost construite în mai putin de 3 luni.
Nicolae Ceaușescu vizitează comuna în octombrie 1970 și se declară mulțumit de realizări,, asemănând comuna cu un mic orășel agricol. În această periodă s-a introdus apa potabilă pe o lungime de zece kilometri, pe câteva străzi din comună, a fost contruit sediul primăriei, școala, căminul cultural, etc.
Stagnarea în primii ani de după 1989, apoi a urmat ”explozia”
După Revoluția din 1989, dezvoltarea comunei continuă cu pași mici. Asta până după anii 2000, când investițiile încep să apară una după alta. Atât din bani de la Guvernul României, dar mai ales proiecte europene.
Dacă în anii 2000 iluminatul și electrificarea era destul de precară, în Mărtinești erau stâlpi de lemn și câte un bec ”pierdut”, azi avem iluminat pe bază de Led pe fiecare stâlp, în toată comuna, extinderea rețelei de apă în localitățile care compun comuna Odoreu s-a făcut până la 29 de kilometri. De asemenea, s-a înființat rețeaua de canalizare în Odoreu și Mărtinești, respectiv asfaltarea străzilor din comună, care sunt doar câteva proiecte realizate.
O comună care are rețea de gaze din 2003
Introducerea rețelei de gaz în comună a reprezentat o investiție care în acel moment, 2003, nu prezenta interes pentru cetățeni. Chiar dimpotrivă, au fost voci care au criticat această investiție, lemnele erau la un preț accesibil. Totul s-a schimbat în ultimii ani, când a început marea racordare la rețeaua de gaze. În perioada 2015 – 2019 s-au branșat la rețeaua de gaz un număr de 356 gospodării.
Intravilan dublat
Dublarea intravilanului comunei, măsură realizată în anul 2007, prin aprobarea P.U.G., de la 600 la 1.200 de hectare, a asigurat un cadru prielnic cetățenilor pentru a-și valorifica terenurile și pentru a construi case noi. În perioada 2005 – 2019 au fost aprobate 37 de Planuri Urbanistice Zonale (P.U.Z.).
De asemenea, înființarea Serviciului de urbanism în cadrul Primăriei, încă din anul 2005, ușurează mult munca celor care doresc să-și construiască noi case și să-și facă branșamente la utilitățile publice.
Aceste măsuri importante au dus la creșterea numărului de locuințe. Ajunge să spunem că în perioada 2005 – 2011 au fost contruite 251 de case, 388 de gospodarii s-au racordat la rețeaua de apă potabilă și 229 de gospodarii s-au racordat la rețeaua de gaze naturale.
În perioada 2012 – 2019, numărul solicitarilor a crescut, fiind eliberate 389 de autorizații de construire. Mai mult, 593 de gospodării s-au racordat la rețeaua de apă și 465 de gospodarii s-au branșat la rețeaua de gaze naturale.
Spor pozitiv, caz aproape unic în județ
În anul 2000, comuna Odoreu avea o populație de aproximativ 4.800 locuitori, în timp ce azi se depășește 6.000 de persoane. Așezarea geografică a comunei și investițiile realizate de autoritatea publică atrage interesul a tot mai mulți investitori privați, interesați să-și construiască case sau ansambluri rezidențiale.
Dezvoltarea, blocată parțial de firme neserioase
În comuna Odoreu se pregătesc sau sunt în curs de a fi implementate alte cinci proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile. Un proiect care dă autorităților bătai de cap este cel prin care se asfaltează străzile din Mărtinești și Berindan. Contractul a fost reziliat de către executant și, din păcate, trebuie să se liciteze din nou lucrarea. Iar asta împiedică autoritățile să intervină pe străzile respective pentru întreținerea lor.
”Ne dorim să finalizăm cât mai repede aceste proceduri obligatorii și să reluăm lucrările de modernizare. Asigurăm populația că facem tot posibilul pentru a grăbi lucrurile”, spune primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop.
Școli moderne, wi-fi gratuit
Școala Gimnazială Odoreu și Grădinița cu program săptămânal “Floarea de Lotus” Odoreu au fost modernizate și asigură un cadru prielnic pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor. Parcul din centrul comunei a fost modernizat tot prin fonduri europene. În incinta parcului există un spațiu de fitness în aer liber, wi-fi cu acces gratuit.
”Prin toate aceste investiții încercăm să asigurăm odorenilor condiții decente de trai. Putem și ne dorim să fim cetățeni care locuiesc la țară, dar să avem condiții de oraș. La Odoreu nu sunt toate lucrurile perfecte, în unele domenii avem de suferit, dar ne străduim să dezvoltăm comuna, ne vom dori întotdeauna mai mult”, a concluzionat primarul Dumitru Pop.
Din viile Satu Mare lumea a inceput sa plece din cauza ca nimeni nu mai face nimic o primarie depasita de situatie
View Comment