Pentru Mariana Rus din Turț, ca și pentru orice altă gospodină, perioada Paștelui este una dintre cele mai aglomerate. Doară că, pe lângă curățenia și bucatele tradiționale pe care le va pune pe masa familiei de sărbători, tanti Mariana este responsabilă și pentru ce va ajunge pe mesele sutelor de clienți pe care și i-a câștigat prin produsele sale tradiționale.
Pasca, cozonacii și pâinea, făcute cu multă trudă și coapte în cuptorul din cărămidă pe lemne, sunt la mare căutare, iar bucătăria din Țara Oașului lucrează la capacitate maximă, în speranța că clienții vor descoperi nu doar gustul copilăriei lor, ci și valoarea simbolică a păștii de Înviere.
“Eu nu pot să fac cantități enorme, doar ce pot să fac cu astea două mâini dibace,” spune tanti Mariana, cu zâmbetul pe buze, deși lucrează încă de la primele ore ale dimineții. “Soțul este cu focul”.
O parte din produse sunt deja aliniate ca soldății pe rafturi, iar pe blatul de lucru se aglomerează păscuțele, cozonacii și pâinea proaspăt frământată.
“Aici avem păscuțele. Le las să dospească, cam aproximativ o jumătate de oră. Aici sunt cozonacii, iar aici mai fac un pic de pâine,” arată Mariana Rus, cu mândrie, spre următoarele dospituri care se pregătesc, încet, să meargă împreună la cuptor.
La fiecare sfârșit de săptămână, tanti Mariana aduce produsele preparate tradițional la Satu Mare. Și-a făcut o clientelă fidelă, câștigată prin calitatea produselor oferite.
“Ei ne așteaptă. Și dacă n-ar fi ei, n-am avea noi încrederea de-a merge,” spune tanti despre relația cu clienții de la oraș, amatori de produse naturale, tradiționale, pregătite după rețetele de demult. ” Ne apreciază, ne plac și datorită lor existăm și noi”.
Chiar dacă cererea este în creștere de sărbători, tanti Mariana face tot ce îi stă în putință să nu își dezamăgească clienții și să îi mulțumească pe toți, să aibă pască, cozonaci delicioși și pâine proaspătă, albă, neagră sau de mălai.
“Pregătesc pâine albă, cea neagră o facem la urmă și pâine de mălai, cozonaci cu nucă, mac și rahat; păscuța dulce și pasca tradițională, așa cum îi spun eu, că la noi, la țară, nu se făcea dulce decât pentru copii,” explică tanti Mariana.
Tinerele dau și ele o mână de ajutor, mai ales atunci când vine vorba de umplut cozonacii. Lucrând la foc continuu, tanti Mariana întinde aluatul. În perioada asta, cererea este mare pentru cozonacul cu nucă.
“Punem întâi nuca făcută moale, apoi pun 300 de grame de nucă cu zahăr, nu pun nimic altceva, clienții știu asta,” explică Mariana despre cum ingredientele “curate” și folosite din belșug i-au convins pe orășeni să facă coadă la produsele sale.
Grija pentru ingrediente de calitate merge și mai departe. Nuca este cumpărată și măcinată acasă, iar magiunurile folosite sunt fără zahăr și fără conservanți. Când sunt gata umpluți, cozonacii sunt rulați cu grijă, împachetați și puși în tavă la dospit, în așteptarea focului.
Iar focul este apanajului domnului Rus. Actualul cuptor, rustic pentru ochiul orășeanului, este pentru ei o achiziție cu totul modernă. Până nu demult, cozonacii, pâine și pasca, toate erau coapte în cuptorul de lut din curtea casei. Moderna achiziție, un cuptor de cărămidă, cu focul tot pe lemne, ajută mult atunci când vine vorba de coacerea uniformă a aluaturilor.
“Super bine se face,” spune Dumitru Rus despre cuptorul său din cărămidă.
Iar secretul stă în folosirea unor cărămizi de calitate, un foc continuu dar încet, toate asigură păstrarea unei temperaturi uniforme și constante.
“Trebuie să încălzească în toate colțurile sale,” explică domnul Rus.
Cei care doresc să guste din cozonacii, pâinea și păscuța pregătire cu atâta grijă o pot face la târgul tradițional din municipiul Satu Mare, și nu doar de sărbători.