VIDEOREPORTAJ. Mărturia fetiței umilite, cu părul tăiat. Părinții dau în judecată diriginta. Anchetă a poliției
“A intrat în clasă foarte tulburată și mi-a trântit foarfeca pe bancă”, așa începe povestea fetiței de 11 ani pe care diriginta a lăsat-o fără podoaba capitală. Cadrul didactic se apără, spunând că nu a băgat efectiv foarfeca în părul fetiței, ci doar i-a pus-o pe bancă. Asta în timp ce mama copilului spune foarte clar: fetele au fost trimise în spatele clasei, ca să termine de făcut „freza”, pe durata orei de istorie.
Sală de clasă transformată în coafor ad-hoc și oră de istorie cu foarfeca adusă de-acasă de profesor. Așa se prezintă cazul de la Carei, în care Nicoleta, o fetiță de 11 ani, a rămas fără podoaba capilară grație “doamnei diriginte”.
Fetițele, trimise în spatele clasei să continue „coaforul”
Fetița povestește că profesoara a venit “tulburată” la oră și cu foarfeca adusă de-acasă în geantă. I-a trânit foarfeca pe masă, iar micuța a înțeles că ar trebui să își taie din păr. A început timid cu o șuviță, dar a ezitat. Atunci, o colegă s-a anunțat că știe ea să taie părul.
“După-masă, la ultima oră, a intrat în clasă foarte tulburată,” povestește eleva. Cu forfeca pusă pe masă, diriginta i-a spus să facă ce vrea cu ea. “Eu credeam că se referă să-mi tai părul. Am apucat să-mi tai din păr un pic și o colegă de-a mea a spus că ea știe să tundă și doamna dirigintă a spus că o lasă pe ea. <<“Atunci hai fă tu așa!>>.
După incidentul care a avut loc în fața tuturor elevilor din clasă, pentru finalizarea „frezei”, cadrul didactic le-a trimis pe fete spatele clasei și și-a continuat ora de istorie.
“În oră, ea a predat lecția și pe noi ne-a dus în spatele clasei. Ne-a pus pe un scaun să mă tundă,” spune Nicoleta.
Dar coaforul ad-hoc n-a încetat nici după finalizarea orei, spune eleva. Cu părul ciuntit, singura remarcă venită din partea profesoarei a fost că nu-i nimic, părul “crește la loc”.
Mama a aflat de la o prietenă ce s-a petrecut la școală
Mama fetei spune că ea a fost cea care, la rugămintele fetiței, a dus-o la coafor pentru ca să-și vopsească părul. Dar nu a fost contactată de cadrul didactic cu privire la faptul că părul fetei ar fi “dranjat-o” pe aceasta.
Nici în ziua în care fetița i s-a întors supărată de la școală, părinții nu au fost informați despre incident, nici de diriginte, dar nici de conducerea școlii. Și asta chiar dacă, potrivit Regulamentului de Ordine Interioară, astfel de probleme se discută cu părinții și nu cu copiii minori. Mama a aflat despre ce i s-a întâmplat Nicoletei de la o prietenă, care avea fetița în aceeași clasă.
“Nici la Nicoleta, nici mie nu mi-au zis nimic. Nici la unul din familie nu i-au zis nimic. Că nu-i bine așa. Să facem ceva cu părul fetiței. Nu ne-a zis nimeni nimic,” povestește mama Nicoletei întrebată despre regulamentul de ordine interioară.
Fetița a ajuns acasă cu capișonul în cap pentru că părul era ciuntit, inclusiv bretonul. Sunată, diriginta a recunoscut că a greșit, dar nu și-a cerut scuze, nici de la părinți, nici de la eleva umilită în fața clasei.
Regulamentul nu interzice părul vopsit. Profesorii nu pot sancționa unilateral elevii
Școala nu are un site dedicat, unde să fie prezentat Regulamentul de Ordine Interioară. Majoritatea școlilor au preluat Regulamentul aprobat la nivel national, cu mici modificări. Nu am găsit mențiuni cu privire la “părul vopsit” în ROFUIP 2016 și nici printre modificările aduse Regulamentului în anul 2018. Ambele variante sunt publicate pe site-ul Ministerului Educației.
Nici în regulamentele altor școli din județul Satu Mare nu sunt mențiuni despre șuvițe sau păr vopsit. Cele mai multe instituții de învățământ încă aplică regulamentele din anii anteriori și nici acolo nu se prevede sancționarea elevului pentru “suvițe vopsite”.
Regulamentul de funcționare și organizare nu este publicat de școală nici pe Facebook-ul instituției de învățământ și nici pe site-urile dedicate instituțiilor de învățământ.
În schimb, la articolul 40 alin. (4) întâlnim următoarea formulare.
“Personalului din învățământul preuniveristar îi este interzis să desfășoare și să încurajeze acțiuni de natură să afecteze imaginea publică a copilului/elevului și viața intima, privată sau familială a acestuia.”
Cât privește o sancțiune, ea nu poate fi aplicată de cadrul didactic. Încălcarea Regulamentului și hotărârea unei sancțiuni poate veni doar din partea Consiliului Profesoral.
În plus, Regulamentul, ca să creeze efecte, trebuie aprobat în forurile statutare ale școlii, inclusiv asociațiile de părinți, comunicat și semnat nominal de aparținătorii elevilor.
Directorul spune că se fac verificări. Nu știe cum a ajuns foarfeca în sala de clasă
Directorul școlii spune că s-a făcut o comisiei, care va discuta și care va încerca să afle adevărul. În timp ce părinții fetei, Nicoleta și colegii spun că diriginta a venit cu foarfeca de acasă, directoarea spune că încă conducerea școlii nu a aflat cum a ajuns foarfeca pe masa fetei. Alina Mocanu a ținut să precizeze că atitudinea cadrului didactic nu reflectă realitatea din școala pe care o conduce și că profesoara lucrează acolo de mai bine de 20 de ani și până acum nu au fost depuse reclamații la adresa acesteia.
Poliția a deschis o anchetă în acest caz.
Pentru umilința pe care a suferit-o fetița lor, părinții sunt deciși să meargă în instanță. Tatăl fetiței a precizat și că va depune o plângere în acest sens la Inspectoratul Școlar. Instituția s-a autosesizat în cazul de la Carei.
Diriginta Nicoletei nu a dorit să facă nicio percizare pentru presă.
o diriginta comunista cu probleme mintale in lipsa de …. probabil….
View CommentIncredibili imi pareti, dragi „parinti” cu nasul pe sus si tupeu cat cuprinde… Totusi, credeti despre voi ca sunteti buricul pamantului, iar odrasla voastra are voie sa faca chiar orice? Pe ce lume traiti??? De cand se merge la 11 ani la scoala cu parul vopsit?! „Mama” jignita mai are pretentii de scaderea notei la purtare la 9… Care 9, draga?! Exmatriculare se numeste. Domnisoara in ziua in care a aparut la scoala aranjata demn de una de pe centura trebuia zburata acasa, sa rezolve problema. Iar a doua zi, de nu o facea, sa fie data afara din scoala, si punct.
View Comment@MoniCs: madam caută-ți o grindă bună rezistentă și o funie groasă și fă un bine societății și …..! Cu asemenea mentalitate nu ai ce căuta în anul 2019! A trecut comunismul! Este dreptul EXCLUSIV al părintelui să decidă cum merge copilul la școală, respectând regulamentele școlare, bineînțeles!
View CommentAici regulamentul școlar a fost respectat, doar tovarășa profesoară a fost deranjată de șuvițele fetiței!
@Badea Gheorghe. Personal mă îndoiesc că regulamentul a fost respectat. Eu cred că mai mult o deranjează pe mamă faptul că a fost distrusă „opera” coafezei ei. Pentru că mama a fost cea care a dus-o pe fiică sa de 11 ani de mânuță la coafeză, nu a mers fata singură acolo. Mama trebuia să spună la fată că e cam devreme pentru așa ceva. Apoi peste 1-2 ani dacă fata rămâne grea de la careva derbedeu ne vom mira. Așa e?
View Comment@Comentator: Păi și cine trebuia să o ducă pe fetiță la coafor? Peștele?
View CommentDoamne câtă minte au unii!
Scrie negru pe alb că regulamentul nu prevede nimic despre podoaba capilară, deci cam greu au încălcat vreo prevedere din respectivul regulament!
Dacă părinții fetiței de 11 ani consideră că aceasta poate să-și facă șuvițe, nu cred că sunt denaturați!
Pe de altă parte, dacă o fetiță se îngrijește de felul cum arată de la vârsta asta, nu înseamnă că va deveni o curvă și la 12 – 13 ani va rămâne gravidă! Depinde de educația primită!
Frumos era ca părinții să fie invitați la școală și tovarășa dirigintă să discute cu aceștia ce anume o deranjează la copilă!
Indiferent de motive, nu avem nici un drept să comentăm decizia părinților! Cu atât mai puțin să intervenim în a schimba ceva, mai ales fără înștiințarea și încuviințarea părinților!
@Badea Gheorghe. Ce este acolo citat NU ESTE REGULAMENTUL ȘCOLII ci un REGULAMENT CADRU. Și mama trebuia să aibă atâta minte să întrebe și să nu ducă fata. Asta mai lipseau numai, șuvițele. Ești paralel, frate. Cu discutatul între părinți și diriginte sunt și eu de acord. Aș vrea să aflu totuși și părerea celeilalte părți pentru că s-ar putea să avem surprize de genul că părinții au fost invitați și nu au avut timp să se deranjeze până la școală. Nu știu. Sunt foarte multe astfel de cazuri. Pentru cei 7 ani de acasă nu răspunde școala în primul rând.
View CommentDoamne fereste si apara…ce legatura are o coafura cu a fi gravida?….
View Comment