La Spitalul din Tășnad rămân doar doi medici. Gărzile se asigură prin sacrificul acestora
Primarul Orașului Tășnad, Grieb Csaba Francisc, a precizat că se fac demersuri pentru a se rezolva aducerea unor medici la Spitalul Tășnad. Din cei patru medici care au fost până acum, unul s-a pensionat, unul este în curs de pensionare, astfel încât vor mai rămâne doar doi medici – soț și soție. Dacă aceștia vor merge în concediu, spitalul rămâne neacoperit. Asta în cazul în care Spitalul Județean nu detașează temporar cadre medicale la Tășnad.
Dând dovadă de respect pentru profesia lor, dar și pentru comunitate, cei doi medici au fost de acord să asigure gărzile între ora 07.00 și 14.00. Chiar dacă statul român nu îi remunerează suplimentar.
Primarul Tășnadului a precizat că urgențele au fost acoperite până în prezent de către medicii de pe secții, care se prezentau în camera de gardă. Cât despre ”situațiile speciale”, acestea sunt duse direct la Unitatea de Primire Urgențe Satu Mare.
”Problema este că statul nu plătește asigurarea gărzilor decât între ora 14.00 și 07.00. De la ora 07.00 și până la 14.00, garda este asigurată de medicii de pe secții. Această situație este așa de 11 ani. Deci, garda este acoperită. Nu este nimic nou. Pentru situațiile speciale avem un acord cu cei de la Ambulanță ca să ducă cazurile la Satu Mare. (…) Problema este cu lipsa de medici, așa cum este în toată țara, de altfel. Din cei patru medici din spital, unul s-a pensionat, unul se va pensiona, și mai rămânem cu doi doctori. Noi am făcut toate demersurile și sperăm să se găsească o soluție. Cei doi medici care vor rămâne – soț și soție – au spus că vor face un sacrificiu și vor asigura gărzile în continuare încâ câteva luni”, a spus primarul Grieb Csaba Francisc, pentru PresaSM.
Reamintim faptul că fostul consilier local din orașul Tășnad și coordonator al Organizației Orășenești Pro România Tășnad, Adrian Farcău, a adus la cunoștință publică faptul că Unitatea de Primire Urgențe din Tășnad nu are gardă între ora 07.00 și 14.00.
Adrian Farcău a precizat că în acest interval, cei circa 30.000 de potențiali pacienți cu afecțiuni majore – locuitori din oraș și localitățile învecinate – vor fi duși la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Satu Mare sau la Spitalul Municipal Carei. Concret, la zeci de kilometri distanță, scăzând astfel șansa de supraviețuire.
Situația este cu atât mai gravă cu cât se va deschide sezonul estival la Stațiunea balneo-climaterică din Tășnad, acolo unde lunar vin peste o sută de mii de turiști.
”Dimineața nu există medici la Unitatea de Primire Urgențe. Din această săptămână, de dimineață, de la 07.00, și până la ora 14.00 nu se fac gărzi. Toți pacienții cu afecțiuni majore sunt duși la Carei sau la Satu Mare. Și vorbim aici de circa 30.000 de oameni care locuiesc în zona Tășnadului. Situația este cunoscută de autorități și solicităm găsirea de urgență a unor măsuri. Nu se poate fără urgențe”, a precizat Adrian Farcău.
Adrian Farcău a precizat că a decis să mediatizeze această problemă fiindcă Pro România vrea să își aducă o contribuție activă la viața comunității locale, prin semnalarea problemelor reale.