FOTO. Prima Primărie din județ care ”rupe” contractul cu Tehnic Asist
Tehnic Asist, probabil firma care a câștigat cele mai multe lucrări în județul Satu Mare, a intrat în insolvență. Reporterii PresaSM au aflat că mai multe primării din județul Satu Mare au primit notificări prin care administratorul judiciar al Tehnic Asist ar fi cerut ”rezilierea voluntară” a contractelor. Cu alte cuvinte, toate lucrările din județ rămân în aer.
Primăria Odoreu salvează ce se poate
Reprezentanți ai Primăriei Odoreu au confirmat pentru PresaSM că administratorul judiciar al firmei Tehnic Asist, desemnat în procedura de insolvență, a cerut rezilierea voluntară a contractelor de lucrări. Este vorba despre un contract în valoare de un milion de euro, fără TVA, pentru realizare a 9,6 kilometri de drum în localitățile Mărtinești și Berindan din cadrul comunei Odoreu.
În acest sens, conducerea Primăriei a fost de acord (în lipsa altor soluții), în condițiile în care este singura șansă pentru a relua cât mai repede lucrările. În acest moment, reprezentanți ai Primăriei Odoreu și reprezentanți ai Tehnic Asist fac verificări în teren pentru a se stabili gradul de execuție al lucrărilor.
Mai exact, din cei 9,6 kilometri de drum intravilan au fost reabilitați circa 50%. Edilii din Odoreu vor solicita și o expertiză independentă în acest caz, pentru a se stabili gradul lucrărilor prestate, urmând să se rezilieze contractul. De asemenea, se va proceda la reluarea licitației cât mai repede posibil.
Primarul Odoreului: Reluăm cât mai rapid lucrările
Primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, a precizat pentru PresaSM că acceptă renunțarea la contract propusă de Tehnic Asist și încearcă să scurteze demersurile pentru procedura de licitație, astfel încât să semneze cât mai rapid un nou contract. O acțiune în instanță – cu parcurgerea tuturor căilor de atac, ar amâna rezilierea contractului cu cel puțin doi ani.
”Acum suntem pe teren, desfășurăm procedura de inventariere a lucrărilor executate și de expertizare a acestora. Ceea ce este esențial: urmează să scurtăm procedurile în așa fel încât să reluăm, cu o altă firmă, cât mai rapid lucrările rămase de executat. Un alt avantaj este că vom executa garanția de bună execuție, în valoare de 400.000 de lei datorată de firma Tehnic Asist, pe care o pierde prin acest demers de reziliere a contractului. Sper ca cetățenii din Odoreu, Mărtinești și Berindan să fie înțelegători cu noi, ținând cont de circumstanțele amintite”, a declarat primarul Dumitru Pop, pentru PresaSM.
Discuții și la nivelul Consiliului Județean
Reporterii PresaSM au luat legătura cu președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, care a confirmat existența unor probleme de acest gen, dar a precizat că instituția pe care o reprezintă nu a primit încă o notificare clară. Dar a recunoscut că: ”cei care au fost desemnați să se ocupe de insolvență analizează posibilitatea de a-i notifica pe toți cei care sunt în contract cu privire la o astfel de posibilitate”. Pataki a făcut, totuși, un apel la calm: ”Eu încă nu m-aș hazarda”.
Cea mai mare lucrare din județ, în aer?!
Una dintre cele mai ample lucrări din județul Satu Mare – executate de Tehnic Asist – este DJ 193A Satu Mare (DJ 193) – Amați – Rușeni – Tătărești – Necopoi – Homorodu de Jos -Homorodu de Mijloc – Homorodu de Sus – Solduba – Hodișa – Socond – Rătești (DN 19A). În baza procesului de evaluare desfăşurat, prețul ofertat pentru execuția lucrării de modernizare era de 88.390.835,70 lei, inclusiv TVA, iar durata de execuție era de 36 luni.
Potrivit surselor PresaSM, în acest moment s-ar fi finalizat lucrările pe tronsonul Solduba – Tătărești (circa 15 km), în timp ce alți cinci kilometri ar urma să fie refăcuți, fiindcă lucrările au cedat. Între municipiul Satu Mare și Tătărești este doar piatră, la fel ca și între solduba și Hodișa. În timp ce între Hodișa și Tătești nu mai este nimic.
Și în municipiul Satu Mare, cei de la Tehnic Asist s-au ocupat de refacerea Drumului Careiului. Cu toate că lucrarea a fost executată, întreținerea lucrărilor ar rămâne în aer.
Insolvența, cerută la sfârșitul anului trecut
Magistrații Tribunalului Botoșani au aprobat cererea administratorului Daniel Vlas și au desemnat un administrator judiciar provizoriu. Judecătorii i-au cerut Danielei Vlas, soția afaceristului Mirel Vlas, să depună toate actele din care să rezulte ce avere personală are, și care urmează să fie puse la dispoziția administratorului judiciar provizoriu.
Surse susțin că această cererea de insolvenţă ar putea să ajute firma în relația cu creditorii. Și asta pentru că statul, care este principalul beneficiar al lucrărilor executate de Tehnic Asist, plătește cu întârziere lucrările executate. În unele cazuri chiar refuză să le achite, acuzând o serie de neconcordanțe de ordin tehnic.
Ce spun cei de la Tehnic Asist
Tehnic Asist a remis, la sfârșitul anului trecut, un comunicat prin care dădea asigurări că totul este în regulă.