Angajații Electrolux sunt de zece zile în grevă. Oamenii continuă să rămână în stradă până când nu vor primi salarii decente. Sindicatele și conducerea fabricii nu au ajuns la un compromis în ceea ce privește majorarea salarială.
Angajații Electrolux sunt în stradă de zece zile. Greviștii spun că nu își vor relua activitățile până când conducerea fabricii nu va accepta oferta sindicatelor și nu le va oferi cei doi lei în plus pe oră solicitați în cadrul negocierilor pentru noul contract colectiv de muncă.
Alături de greviști, la Satu Mare au venit mai mulți lideri ai sindicatului Cartel Alfa. Mesaje au fost trimise către sătmăreni de sindicaliștii din alte județe, dar și muncitorii din alte fabrici din România, care se confruntă cu probleme similare.
„Totuși, țara asta nu este o țară de sclavi,” a transmis Liviu Apostoiu, vicepreședintele Cartel Alfa.
Sindicaliștii au făcut un apel și la sătmăreni, să dea dovadă de solidaritate și să vină alături de angajații Electrolux.
„Sătmărenii care au aragaze Samus, să vină în stradă,” a fost apelul lansat de sindicaliști.
Angajații au continuat să solicite demisia conducerii fabricii de la Satu Mare.
Două confederații sindicale internaționale și-au exprimat și ele sprijinul pentru acțiunea de la Satu Mare. Ele au făcut apel la continuarea negocierilor colective, singurul mod prin care se pot obține revendicările solicitate. Confederațiile au punctat și faptul că există un acord la nivel european cu privire la acordarea de salarii decente pentru toți angajații.
Angajații au depus și plângeri la ITM. Ei au solicitat acordarea tichetelor de masă ce li se cuvin. Sute de persoane au fost prezente la sediul Inspecției de Muncă, iar alții au completat și ieri formularele de sesizare.
Cei ieșiți în stradă au criticat conducerea fabricii, dar și legea Dialogului Social care, spun sindicaliștii, oferă prea puține pârghii pentru a proteja interesele muncitorilor.
Discuții între liderii de sindicat și conducerea fabricii din Satu Mare au avut loc la sediul Prefecturii. La ieșire, sindicaliștii au spus că doresc să fie tratați drept parteneri egali de discuții și încă mai așteaptă o oferă din partea fabricii cu care să poată să meargă în fața muncitorilor.
Compania a propus o creștere a salariilor nete cu 80 de lei, față de 350 cât a solicitat sindicatul (echivalentul celor doi lei pe oră) și un bonus de prezență de 150 de lei. Sindicatele au precizat că bonusul nu este corect, având în vedere că este solicitată o prezență de 100%.