OPINIE. Muncitorii sătmăreni, iobagii de serviciu ai județului. Statul le întoarce spatele
Astăzi a fost ziua a noua de grevă la Electrolux. Greva capătă deja accente dramatice, cu acuzații de ambele părți. Sindicaliștii acuză conducerea de presiune și amenințare, iar cei din conducerea Electrolux îi acuză pe sindicaliști de atac la persoană. Dar ”la război, ca la război”, nu ai ce să faci. Din păcate, sunt aspecte inerente într-un astfel de raport conflictual.
Altceva mi-a atras atenția în ultimii ani. Disprețul statului român față de muncitori, în general. Există mii de muncitori în sectorul privat din județul Satu Mare care nu se pot lăuda nici măcar că pot avea ACCES la vreun sindicat. Ce să mai vorbim despre reprezentarea REALĂ a intereselor în raport cu conducerea unor fabrici?!
În particular, mi-a atras atenția atitudinea unor reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare față de greviștii de la Electrolux. Greviștii au cerut tichetele de masă, pe care – chipurile – conducerea nu vrea să le acorde. S-au purtat discuții între liderii sindicali și cei de la ITM, în biroul prefectului Darius Filip.
Sindicaliștii spun că s-au înțeles cu cei de la ITM ca să se deschidă o anchetă în acest sens. Doar că – a doua zi – înțelegerea de ”acasă” nu s-a mai potrivit cu cea din ”târg”. Adică, cei de la ITM au cerut ca fiecare muncitor în parte trebuie să depună o astfel de sesizare. Într-o solidaritate rar întâlnită, circa 250 de persoane au pornit miercuri – pe jos – către ITM, unde au completat (pe mașini, pereți, uși de garaj și genunchi) acele cereri, supravegheați de agenți de pază, jandarmi și polițiști locali.
ÎNTREBARE: oare nu se puteau duce acele hârtii direct în fața Electrolux, era nevoie ca oamenii să fie puși pe drumuri?! POSIBIL RĂSPUNS: De ce astăzi s-au putut duce acele procese verbale pe Calea Traian, în fața Electrolux, astfel încât oamenii să le poată completa?
Cei de la ITM spun, în schimb, că discuțiile cu liderii sindicali au fost de altă natură și că ei s-au pregătit să ofere cele mai bune și rapide servicii în condițiile unui număr foarte mare de solicitări. În apărarea lor, cei de la ITM mai afirmă că au dislocat personal și logistică astfel încât să preia în cel mai scurt timp – maxim 20 de minute – toate sesizările, fiind înregistrate în aceeași zi. Cert este că urmează să se efectueze controale pe toate sesizările făcute până în prezent.
În opinia mea, nu există respect pentru muncitorul simplu, dar onest, începând de la Guvernul României. El este iobagul bun să muncească, dar care nu are voie să ridice capul, fiindcă atunci deranjează întregul sistem.
Nu spun că statul ar trebui să favorizeze grevistul în defavoarea patronatului dar, pentru numele lui Dumnezeu, găsiți soluții decente pentru muncitorii cu buzunarele goale, cu demnitatea lezată și mintea întunecată de grija zilei de mâine.
Acești oameni vor doar respect, tratament egal. ÎNTREBARE RETORICĂ: la fel faceți și cu reprezentanții patronatelor?!
Ciprian Bâtea – editor PresaSM
Bine scris! Bine zis!
View Comment