Un ONG din Oradea oferă cazare gratuită pacienților oncologici și aparținătorilor acestora. „Casa de lângă spital” a primit solicitări inclusiv de la sătmărenii care sunt nevoiți să meargă în județul vecin pentru tratamente de specialitate.
Un ONG din Oradea oferă cazare gratuită pacienților oncologici și aparținătorilor acestora. Potrivit celor de la eBihoreanul, Mădălina Maiorescu a pus bazele asociației Lumea lui Iannis, după ce băiețelul său s-a luptat cu o formă agresivă de cancer și a avut nevoie de intervenții medicale în Italia. Acolo, Mădălina a văzut cum ONG-urile oferă sprijin pacienților și aparținătorilor punându-le la dispoziție cazare, dar și transport la unitățile medicale.
Revenită în țară, Mădălina s-a decis să ofere o mână de ajutor familiilor care trec prin încercări similare. Așa a demarat proiectul „Casa de lângă spital”, prin intermediul asociaţiei pe care deja o înfiinţase şi pe care băieţelul ei.
Pe pagina de Facebook a asociației, rolul pe care îl are „Casa de lângă spital” este extrem de clar.
„Asociatia Lumea lui Iannis sustine proiectul Casa de langa spital, un apartament dotat si utilat, dat in folosinta gratuita pacientilor oncologici si famiilor acestora. Se pot odihni, pot gati, isi pot spala rufele, pot socializa cu cei aflati in aceeasi suferinta!,” se arată pe pagina de Facebook a asociației.
La „Casa de lângă spital”, oaspeții sunt primiți de Claudia Fărcuţa, scriu cei de la eBihoreanul. Orădeanca și-a pierdut fetița de șase ani, care a murit de cancer, iar acum ea oferă sprijin celor care se cazează la Casa Ali.
Pentru funcţionarea Casei ALI e nevoie lunar de circa 1.000 de euro, bani care includ chiria, întreţinerea, obiectele de igienă, materialele pentru curăţenie şi alimente, spun jurnaliștii bihoreni.
Iar printre cei care apelează la sprijinul asociației se numără și sătmăreni. Pe pagina de Facebook a ONG-ului este descris cazul unei sătmărence de 75 de ani, care avea nevoie de cazare pe durata tratamentului oncologic. Asociația nu doar că a răspuns pozitiv solicitării, ci a dorit să îi asigure și transportul necesar, așa cum se întâmplă și în țările occidentale.
Din păcate, nevoile pacienților și aparținătorilor sunt mult mai mari decât cele preconizate inițial.
„Din discutiile cu apatinatorii care ma suna imi dau seama ca ceea ce facem noi este total insuficient si identific necesitati noi ale pacientilor oncologici care se trateaza departe de casa, la Oradea, pe care eu nu le-am intuit, sau le-am intuit dar nu le-am considerat o prioritate. De exemplu m-a sunat o doamna din Satu Mare sa ma intrebe daca mama dumneaei, de 75 de ani, care se trateaza de cancer la san poate sa stea pe perioada radioterapiei in Casa. Bineinteles ca o vom primi cu drag, insa va avea nevoie de sprijin in deplasarea la spital si probabil in alte activitati,” se arată într-o postare a ONG-ului.
Cei care doresc să dea o mână de ajutor o pot face completând declarația 230 pentru redirecționarea a 2% din impozit, sau pot dona direct în contul Asociației Lumea lui Iannis RO63CARP005001202115RO03, deschis la Patria Bank. Asociația are și o campanie de strângere de fonduri pe pagina de Facebook, iar în cadrul grupului Magazinul Casei de lângă spital pot fi cumpărate cadouri făcute de una dintre voluntare.
O initiativa de laudat. Mai rar gasim astfel de situatii, oameni cu suflet mare ce sa se gandeasca si la semenii lor suferinzi.
View Comment