Romano-catolicii, prima zi a Postului Mare. Când vor cădea Paştele ortodox şi cel catolic
Credincioșii romano-catolici au intrat în Postul Mare. Astăzi, ei celebrează Miercurea Cenunșii. Dacă romano-catolicii vor marca Învierea pe 21 aprilie, credincioșii ortodocși vor sărbători Paștele la o săptămână distanță.
Miercurea Cenușii este prima zi a Posului Mare pentru credincioșii romano-catolici. Sărbătoarea, instituită de Grigore I cel Mare este precedată carnaval și petreceri cu simbolistică mixtă. Sunt ultimele zile de distracție înainte de Post, dar sunt și zilele prin care se marchează plecarea iernii, prin balurile de Farsang.
Denumirea „Miercurea Cenușii” se datorează obiceiului ca ramurile de salcie (palmier, măslin sau de alt arbore) sfințite cu ocazia Floriilor de anul trecut, ramuri care au împodobit icoanele și statuile din casele catolicilor timp de aproape un an, să fie aduse la biserică spre a fi arse. Cenușa lor se folosește la ieșirea de la slujbă, presărându-se pe fruntea credincioșilor, în timp ce preotul spune: „Adu-ți aminte, omule, că din țărână ești, și în țărână te vei întoarce”
Când vor cădea Paştele ortodox şi cel catolic
Având în vedere că Sărbătorile Pascale sunt mobile, în acest an va exista o diferență de o săptămână între Paștele catolic, celebrat pe 21 aprilie, și cel ortodox, sărbătorit pe 28 aprilie.
La fel s-a întâmplat și anul trecut, iar acum doi ani, sărbătorile au picat pe 16 aprilie.
Decalajul se explică prin utilizarea a două calendare diferite. Biserica Catolică se raportează la calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează data sărbătorii după calendarul iulian, pe stil vechi.