La Satu Mare, primăvara se numără căpușele. Atenție la plimbările pe dig!
Temperaturile ușor ridicate au scos căpușele din hibernare. Sătmărenii care s-au plimbat la final de săptămână pe digurile din oraș atrag atenția că parații au apărut din nou, parcă și mai agresivi decât înainte.
După ce zilele călduroase din februarie au scos din toropeală căpușele, iată că temperaturile ridicate de la final de săptămână au avut un efect similare. Sătmărenii care s-au plimbat în zona digurilor, mai ales proprietarii de patrupede, atrag atenția că paraziții au revenit, parcă și mai agresivi și mai mulți ca în alte primăveri.
„Am fost la o scurtă plimbare, pe malul Someșului, dar pe dig și am venit cu ele acasă,” ne-a transmis un sătmărean.
Alții au postat pe paginile de socializare mesaje similare, pentru a-i avertizare pe ceilalți proprietari de animale.
„În decurs de 30 de minute de plimbare pe dig, am reușit să găsesc 3 căpușe pe blana câinelui,” a postat pe Facebook un alt sătmărean.
Proprietarii atrag atenția că mușcătura de căpușă poate duce la babesioză.
„Vă rog aveți mare grijă. M-am plimbat pe diguri și am adus căpușe acasă. Al meu a mai făcut babesioză. Verificați animăluțele care stau afară! Anunțați veterinarul la primele semne de apatie,” și-a avertizat următorii o altă sătmăreancă.
Avertizări similare au lansat sătmărenii și pe Facebook.
Cei de la Asociația Free Life au distribuit și ei atenționarea venită de la un medic veterinar. Acesta îi avertiza pe proprietarii de câni că babesioza are o evoluție rapidă. La primele semne, proprietarii sunt îndemnați să meargă de urgență la cabinetele veterinare.
Simptome babesioză
- lipsa de energie
- lipsa poftei de mâncare
- febră
- abdomen umflat
- culoare neobișnuită a urinei
- culoare neobișnuită a scaunului
- gingii de culoare galbenă
- durere la mișcare
- starea generală de apatie
Ce spun medicii și veterinarii
Medicii recomandă ca după fiecare ieșire la iarbă verde să ne verificăm minuțios, ca nu cumva să avem căpuşe sub piele. În luna martie se înregistrează și primele cazuri de mușcături de căpușă și la Unitățile de Primiri Urgențe.
Chiar dacă înţepăturile de căpuşe nu sunt dureroase, ele sunt foarte periculoase, avertizează medicii, care spun că nu este recomandabil ca în caz de înțepătură să încercăm să scoatem singuri căpușa de sub piele.
Tot medicii avertizează și asupra faptului că acarienii pot ajunge cu ușurință de la animale la om, mai ales atunci când vorbim de animalele de companie, pisici și câini, care pot aduce în blană căpușele în casă.
Dacă pentru oameni, cea mai gravă problemă este reprezentată de boala Lyme, pentru animale, la fel de letală poate fi babesioza, avertizează medicii veterinari.
Magazinele de specialitate oferă diferite soluții pentru a proteja patrupedele de mușcătura de căpușe, doar că acarienii tot se pot agăța de blana animalului și poate ajunge în casă.
În ceea ce privește populația de căpușe din curți, specialiștii avertizează că acarienii sunt prezenți mai ales în curțile deschise spre natură. Ca măsuri de precauție, specialiștii recomandă utilizarea pesticidelor, dar și tăierea regulată a ierbii, delimitarea zonei verzi de casă cu ajutorul rumegușului sau a pietrișului și aruncarea eventualelor resturi vegetale aflate în descompunere.
Anul trecut primaria a lansat o actiune de dezinsectie pe dig, dupa care noi nu am mai gasit capuse agatate de blana cainelui. Oare putem sa ne asteptam si anul acesta de astfel de actiuni?
View Comment