Planul de separare totală a secțiilor română și maghiară. Pe etape, la Teatrul de Nord
Intenția de separare a secțiilor română și maghiară a Teatrului de Nord este mai veche și arhicunoscută. Ca și element de noutate mai diferă doar mijloacele folosite. Dacă în trecut problema a fost abordată tranșant, evident fără sorți de izbândă, de această dată se lucrează cu ”mânuși”.
Primul pas: atribuirea unei denumiri distincte
Potrivit informațiilor PresaSM, primul pas ar fi acordarea unei denumiri secției române a Teatrului de Nord. Primul pas s-a și făcut, iar în ședința Consiliului Local din 28 februarie s-a pus un proiect de hotărâre care are ca și obiect ”atribuirea denumirii de „Trupa Mihai Raicu” trupei secţiei române a Teatrului de Nord Satu Mare”.
Prin adresa înregistrată la Primăria municipiului satu Mare sub nr. 4583/25.01.2019 Teatrul de Nord Satu Mare a solicitat luarea în considerare a propunerii de a atribuii denumirea de „”rupa Mihai Raicu” trupei secţiei române a Teatrului de Nord Satu Mare.
”Ţinând cont de bogata activitate şi rolul important al regizorului Mihai Raicu în evoluţia secţiei române. Având în vedere faptul că Mihai Raicu a fost membru fondator al trupei secţiei române şi director artistic în perioada 1968 – 1979”, este argumentul folosit de inițiatorii proiectului.
Pasul doi: Teatrul de Nord, fără scop
După ce ambele secții vor avea câte o denumire proprie (Secția maghiară se numește ”Harag György”), se va lua în discuție separarea celor două secții, căci nu se vor mai regăsi sub cupola generală a Teatrului de Nord. Din moment ce ambele entități vor avea o identitate proprie.
O partea dintre actorii Secției române suține că nu ar fi fost consultați cu privire la acest demers, precizând că nu s-ar fi realizat în mod transparent.
Cui i-ar folosi această separare?!
Dacă este să luăm în calcul factorul economic, este cât se poate de clar că Secția maghiară ”Harag György” stă mult mai bine la capitolul venituri proprii. O eventuală separare, din perspectiva reprezentanților secției maghiare, ar avea la bază criterii pur economice. Considerând, fără să o spună explicit și public, că secția română – care are rezultate mai modeste – este o piatră de moară.
Prin separarea celor două secții și prin depășirea sensibilităților de natură etnică, fiecare secție de teatru și-ar putea vedea de propria activitate. Fiind eliminată această colaborare considerată forțată, sub cupola Teatrului de Nord.
Rămâne de văzut care vor fi dezbaterile din cadrul Consiliului Local.