Mass media în mediul rural din județul Satu Mare. Informare corectă și reală
Poate părea o nebunie să te ocupi de presa tipărită și să scrii ziare în epoca Facebook. Totuși putem spune că această activitate, apărută cu câteva luni în urmă în județul Satu Mare, pare să umple o lacună.
Totul a început în Livada, iar apoi în Vetiș. ”Este o obligație legală și morală a Primăriei să informeze populația cu privire la propria activitate. Astfel am optat pentru realizarea unui ziar local”, spune primarul Piricsi Artúr. ”Niciodată nu s-au înregistrat atâtea cereri pentru ajutor de încălzire ca atunci când anunțul s-a publicat în ziarul local”, vorbește primarul Iuliu Ilyés despre Jurnalul de Vetiș/ Vetési Napló.
”Cu ziarele locale urmăm principiul subsidiarității cunoscut în administrația publică”, explică Kocsis Zoltán, redactorul-șef și editorul Jurnalelor/ Naplók. ”Cele mai exacte informări despre o comunitate le pot da cei care sunt cei mai responsabili de ea, și anume edilii localităților.”
Desigur mulți se întreabă ce rost are să scrii ziare în epoca social media, atunci când Facebook și alte rețele de socializare devin încet cel mai important canal de știri.
”Răspunsul evident e că nu toată lumea are Facebook sau internet”, spune Kocsis.
”Încercăm să realizăm un ziar cu o tematică cât mai colorată. Nu doar știrile administrației locale să ajungă la locuitori, ci, prin intermediul câte unui reportaj, și aceștia să primească un loc în ziar. Spre deosebire de individualismul social media, astfel putem consolida coeziunea intracomunitară. Cel puțin așa sper”, adaugă zâmbind jurnalistul cu peste un deceniu de experiență în domeniul presei. Totodată ziarul local ajunge la toată lumea: din grija autorităților locale, este pus în cutiile poștale ale locuitorilor. Gratis! De asemenea alături de limbile română și maghiară, nici germana sau ucraineana, după caz, nu reprezintă un impediment.
Odată cu trecerea timpului tot mai multe autorități locale au urmat exemplul celor din Livada și Vetiș. ”Oamenii cer ziarul local și îl răsfoiesc în timp ce își beau cafeua sau berea”, povestește un barman.
”Prin intermediul cunoscuților, în ultima perioadă au ajuns la mine multe publicații de gen. În Secuime, Ungaria sau Germania, asemenea ziare locale nu sunt considerate curiozități, dar dintr-un motiv oarecare în județul Satu Mare nu au tradiție”, spune Kocsis.
Jurnalistul care lucrează deopotrivă atât pentru sectorul civil, cât și pentru cel antreprenorial speră că, prin intermediul jurnalului, localnicii vor cunoaște mai bine nu doar problemele așezării, ci vor ajunge să se cunoască mai bine și între ei.