File contaminat cu Listeria: DSVSA anunță controale. Ce recomandări fac autoritățile sătmărene
DSVSA a anunțat demararea unor controale tematice, după ce produse de file de somon au fost retrase de pe piață în urma contaminării cu Listeria. Chiar dacă boala provocată de bacterie trece de la sine, autoritățile fac o serie de recomandări sătmărenilor, pentru a evita listerioza.
DSVSA anunță controale tematice după a fost anunțată retragerea de pe piață a fileului de somon contaminat cu Listeria.
„Ca urmare a unor incidente alimentare din ultima perioadă, generate de prezența bacteriei Listeria monocytogenes în produsele de file de somon afumat, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a dispus realizarea de către D.S.V.S.A.- urile din țară a unor controale tematice în acest sens. Listerioza este o infecție provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes,” spun reprezentanții DSVSA.
Ei precizează că boala trece, de cele mai multe ori și fără complicații, de la sine, dar oferă și o serie de recomandări sătmărenilor, pentru a fi siguri că nu se vor îmbolnăvi de listerioză. Ei avertizează și că cei mai predispuși la a dezvolta forme grave sunt cei cu imunitate scăzută și femeile însărcinate.
„Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice. De regulă, boala trece de la sine, însă poate prezenta un risc crescut pentru persoanele însărcinate sau pentru cele cu un sistem imunitar slăbit,” se arată în comunicatul transmis de DSVSA.
Recomandări generale:
- Prepararea termică corespunzătoare a produselor alimentare din carne de vita, porc, pui, pește.
- spălarea atentă și temeinică a vegetalelor înainte de a fi consumate.
- păstrarea produselor din carne într-un loc separat fața de cel in care sunt depozitate legumele sau alimentele preparate.
- evitarea consumului de lapte crud (nesterilizat) si evitarea consumului de alimente fabricate din lapte crud.
- spălarea minuțioasa a mâinilor si tacâmurilor din lemn, după fiecare manipulare a alimentelor preparate.
Recomandări suplimentare pentru persoanele cu risc crescut de îmbolnavire
(pentru persoanele imunocompromise, persoanele bolnave cronic, femeile gravide):
- evitarea consumului de brânzeturi moi (exemplu, branzeturile feta); nu este necesara evitarea consumului de brânzeturi tari, a brânzei topite, a brânzei de țară sau a iaurtului.
- toate alimentele rămase după servirea mesei, precum si alimentele gata preparate (hot dogs), trebuie reâncălzite până la fierbere înainte de a fi consumate.
- femeile gravide si persoanele imunocompromise vor evita consumul de alimente gata preparate din raioanele magazinelor sau vor alege reincalzirea temeinica a acestora înainte de consum.