FOTO. Cozi și îmbulzeală la analize. Sătmărenii se simt umiliți
Ore de așteptare, coadă și îmbulzeală, cu asta se confruntă sătmărenii care vor să își facă analizele gratuit. O sătmăreancă a relatat propria pățanie, după ce a așteptat mai bine de trei ori în rând.
Se stă la coadă ca pe vremea lui Ceaușescu, dar nu la alimentară, ci pentru analize. O sătmăreancă a povestit pățania prin care a trecut. După trei ore de stat la rând, fondurile s-au terminat înainte ca să ajungă să își facă analizele.
„Așa se sta la rand cu 200 de persoane în fata la un laborator de analize,și mai aveam 3 persoane în fata și s-au terminat fondurile după 3 ore de stat la rand,eu m-am descurcat la un alt laborator,am văzut oameni de 80 de ani care s-au întors acasă cu un gust amar, atunci mă întreb de ce se mai contribuie la CAS ? Cu sute de lei/luna????? Și dc ai un diagnostic acut ce necesita o urgenta? Te duci la UPU mergeți la medicul de familie sa va programeze peste doua luni, cu cât de mare ușurință și nepăsare se poate vorbi, când e viața unui om în pericol!,” ne-a spus sătmăreanca.
Și anul trecut, mai mulți sătmăreni au tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că fondurile alocate analizelor par să nu fie suficiente. La finalul lui 2018, Casa Județeană de Sănătate a anunțat majorarea plafonului, dar nici banii suplimentari nu au fost suficienți. În primele zile ale lunii, laboratoarele deja declarau că au rămas fără fonduri, iar sătmărenii erau obligați să se programeze peste o lună, sau să plătească totul din buzunarul propriu.
O parte din medicii de familie s-au plâns și ei că au pacienți care le cer mereu bilete de trimitere, asta chiar dacă, potrivit legii, ele se eliberează doar pentru persoanele care prezintă simptome.
De cealaltă parte, laboratoarele spun că banii care sunt alocați prin buget pentru analize nu țin cont de realitățile de pe teren. În interviuri, reprezentanții laboratoarelor au precizat că atunci când sunt stabilite plafoanele, autoritățile centrale ar trebui să țin cont de numărul estimat de pacienți care au nevoie de diagnostic de laborator.
Cei mai mulți bani, 80% din fonduri, spun cei de la Ziarul Financiar, s-au dus către laboratoarele private, unele dintre cele mai lucrative divizii ale sistemului privat din România. Publicația cita și datele INS, care arătau că în 16 ani, din 2000 până în 2016, numărul laboratoarelor private a crescut de cinci ori, iar banii decontați de CNAS pentru analize, au ajuns la 774 de milioane de lei în 2018, față de 322 milioane, când era plafonul în 2012.
Am fost operat cu cancer la prostata si nu beneficiez niciodată de analize gratuite !
View CommentBună ziua.Părerea mea este că, dacă e nevoie de analize pentru pacienţii asiguraţi care chiar nu se simt bine şi au simptome, dacă nu sunt fonduri la momentul respectiv, pacientul să plătească, dacă îşi permite, şi să i se deconteze ulterior de casa de asigurări!Am auzit de cazuri în care pacienţii sunt internaţi pt a-şi putea face analizele necesare pentru un diagnostic!Întrebare la cei de la casa de asigurări de sănătate : Oare nu mai multe costuri implică faptul că omul se internează pentru acest lucru?
View CommentAcesta e sistemul medical din România, o continuă UMILINȚĂ!!! Desigur, Avocatul poporului niciodată nu s-a obosit să facă ceva util pentru cei bolnavi, sunt mai importanți deținuții!
View Comment