DRAMATIC. Mii de copii din județul Satu Mare au părinții plecați în străinătate
Situație dramatică în multe dintre județele țării. Mânați de traiul greu, mii de părinți și-au lăsat copiii în țară și au luat calea străinătății. Pentru unii micuți, lucrurile sunt și mai complicate, au rămas singuri, în grija bunicilor, a mătușilor sau a verișorilor, pe măsură ce ambii părinți au decis că un trai mai bun nu poate fi asigurat decât în Occident.
Aproape 160.000 de copii din țară au unul sau ambii părinți plecați în străinătate, la muncă, iar pentru 25.000 dintre aceștia, situația este și mai dramatică, pentru că ambii părinți nu sunt acasă. Datele sunt valabil pentru anul trecut și au fost puse la dispoziția Administrației Prezidențiale de ministerul Educației.
Faptul că oamenii au fost obligați să-și lase copiii acasă, mânați de considerente financiare, se vede clar din topul județelor unde se află cei mai mulți minori singuri. Unitățile administrative care suferă economic, mai ales în zonele rurale, se află în fruntea clasamentului.
În Iași, peste 11.000 de copii au unul sau ambii părinți plecați în străinătate, la fel stau lucrurile și în Suceva, al doilea județ din clasament. În Bacău, peste 9000 de copii au cel puțin un părinte plecat, iar peste 6.000 de copii sunt înregistrați în evidențele autorităților din Botoșani, Constanța, Neamț, unde sunt peste 7.000 și Prahova.
Situația din nord-vestul țării. Satu Mare, la mijlocul clasamentului
În ceea ce privește situația din nord-vestul țării, cei mai mulți copii cu cel puțin un părinte plecat în străinătate sunt în Maramureș, 3553. Pe locul doi se află Binor, cu 3019, urmat de Satu Mare, cu 2991 de copii care au unul sau ambii părinți plecați. Locurile următoare în clasament sunt ocupate de Sălaj, Cluj și Bistrița.
În ceea ce privește situația de la Satu Mare, datele arată că 402 copii au ambii părinți plecați în străinătate, iar pentru 454, singura persoană care întreține familia lucrează peste hotare. Alți 2135 de copii au un părinte care lucrează în străinătate.
Bistrița și Maramureș conduc clasamentul în ceea ce privește numărul copiilor care au ambii părinți plecați în străinătate. Este vorba de aproximativ 600 de copii în Bistrița și peste 700 în Maramureș.
Datele cu privire la minori, multe cu semnul întrebării
În timp ce, potrivit documentului transmis Administrației Prezidențiale numărul minorilor rămași în țară fără cel puțin un părinte ajunge la peste 150.000 de mii, în anii anteriori, raportările vorbeau doar de câteva zeci de mii.
Inclusiv ONG-urile care luptă pentru drepturile copiilor au tras un semnal de alarmă și au precizat în repetate rânduri că datele oficiale nu reflectă realitatea de pe teren, și chiar și cifra de 150.000 este una conservatoare.
În 2017, cei de la Salvați Copiii vorbeau de 250.000 de copii din România cu cel puțin un părinte plecat în străinătate, și avertizau că cifrele oficiale sunt luate prin Inspectoratele Școlare, și nu includ copiii cu vârste preșcolare și nici pe cei care nu au parte de o educație formală, mulți în mediul rural.
De exemplu, în 2017, când Salvați Copiii vorbea de circa 250.000 de mii de copii, în statistica Autorității Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, citate de Digi24, apăreau doar aproximativ 100.000, cu unul sau ambii părinți plecați.
Același studiu scotea la iveală și problemele cu care se confruntă micuții lăsați acasă. Anxietatea, tulburările de conduită, opoziționismul, dar și tulburările de învățare și depresia erau în procente mult mai mari întâlnite în rândul minorilor cu părinți plecați la muncă peste hotare.
Chiar dacă datele oficiale nu ilustează amploarea fenomenului, ONG-urile spun că au observat în ultimii ani o precupare mai mare a autorităților față de obținerea unor cifre cât mai aproape de realitate.
În paralel, părinții au încercat, în funcție de posibilități, să își ducă copiii cu ei în occident, un lucru remarcat și de statisticile Inspectoratelor Școlare. Pe lângă scăderea demografică, numărul tot mai mic de elevi din unitățile de învățămân sunt cauzate și de faptul că migrația economică îi implică acum și pe cei mici.
Băncile școlilor sătmărene, tot mai goale
O statistică valabilă pentru anul trecut, arată că la Satu Mare numărul elevilor și preșcolarilor a scăzut la aproape jumătate.
Fără elevi în clase, sau cu tot mai puțini elevi în clase, Inspectoratul Județean a luat și decizia de a închide unități de învățământ, iar elevii rămași vor fi obligați să facă naveta. În total, nouă școli și grădinițe sunt programate să își închidă porțile odată cu următorul an școlar.