Polițiștii ar putea rămâne fără arme letale. Se cere modificarea legii
APADOR-CH, organizație care apără drepturile omului, cere IGPR și ministerului de Interne să doteze polițiștii cu tasere și nu cu arme letale. ONG-ul spune că pentru oprirea mașinilor în trafic, oamenii legii ar putea să utilizeze „benzi cu țepi, nu gloanțe trase în trecători”.
Pornind de la cazul din Mureș, în care un pieton a fost grav rănit de glonțul tras de un polițist, APADOR-CH reia solicitarea transmisă ministerului de Interne și IGPR prin care cere înlocuirea armelor letale cu tasere. Organizația spune că în cazul unor contravenții, ar trebui interzisă folosirea armelor de foc de către oammenii legii.
„APADOR-CH solicită modificarea urgentă a legii poliţiei (218/2002) şi a legii armelor de foc (17/1996) în sensul interzicerii exprese, fără niciun dubiu, a folosirii armelor de foc pentru prinderea sau imobilizarea unor persoane care au comis contravenţii. Contravenţiile sunt fapte de gravitate minoră, sub pericolul pe care-l reprezintă infracţiunile, iar folosirea armelor de foc pentru prinderea unui contravenient (de regulă, este vorba despre contravenţii prevăzute de legislaţia rutieră) produce mai multe prejudicii pentru societate, decât beneficii,” spun cei de la APADOR-CH.
Arme de foc, doar pentru trupele speciale
Pentru a susține solicitarea de modificare a legislației, APADOR-CH citează cazurile din ultimii ani în care persoane nevinovate au fost rănite în timpul unor acțiuni ale polițiștilor care vizau comiterea unor contravenții. În acest sens, organizația spune că armele letale ar trebui să fie echipament standard doar pentru cei din forțele speciale.
„Conform statisticilor furnizate de IGPR la cererea APADOR-CH, numai în ultimii trei ani câte un om a murit de glonțul poliției. Chiar dacă cifrele nu sunt mari, ele ar trebui să nu existe deloc, pentru că nimeni nu și-ar dori să fie acel 1 din fiecare an. În acest context, APADOR-CH reiterează public Ministerului Afacerilor Interne solicitarea, pe care a mai făcut-o şi altă dată, de a reevalua politica de dotare cu arme de foc a poliţiştilor. Este necesar ca armele de foc să rămână doar în dotarea forţelor speciale de intervenţie ale poliţiei, iar restul poliţiştilor, inclusiv cei de la poliţia rutieră, ar trebui dotaţi cu pistoale neletale, cu electroşocuri („tasere”),” se mai arată în comunicatul de presă.
Pentru oprirea autoturismelor se pot folosi „benzile cu ţepi” sau alte metode specifice, care nu pun în pericol viaţa celorlalţi şi care ar trebui asimilate în România. Chiar şi în lipsa autostrăzilor, mai spun cei din organizație.
La Satu Mare, șofer oprit în trafic cu focuri de armă
La începutul anului , în municipiul Satu Mare, oamenii legii au folosit armamentul din dotare pentru a opri în trafic un conducător auto care a refuzat să tragă pe dreapta la semnalele polițiștilor.
„În timpul urmăririi autoturismului menționat, acesta a acroșat autospeciala de poliție provocând avarii la partea din stânga spate, astfel că unul dintre agenții de poliție rutieră a folosit armamentul din dotare pentru a opri autovehiculul, trăgând 4 focuri de armă, unul în plan vertical și 3 asupra autovehiculului, reușind astfel oprirea acestuia și imobilizarea conducătorului auto, de 43 de ani, din municipiul Satu Mare,” au precizat polițiștii despre incidentul din luna ianuarie.
Cel mai frecvent, polițiștii de frontieră sunt cei care utilizează armamentul din dotare, prin executarea focurilor de avertisment în plan vertical, împotriva contrabandiștilor.
Demnitarii și diplomații, acces mai ușor la arme, fără cursuri
În timp ce organizațiile pentru protejarea drepturilor omului vrea limitarea utilizării armelor letale, un deputat PNL a depus un proiect de lege prin care demnitarii și diplomații să aibă acces la arme de foc, fără a mai fi nevoie de perioada de instruire. Florin Roman consideră că atunci când vine vorba de diplomați și demnitari, aceștia ar trebui scutiți de la obligaţia de a absolvi un minim curs de instruire despre folosirea armelor.
Demnitarii și diplomații au fost adăugați drept categorii considerate cu experiență în mânuirea armelor de foc, alături poliţişti, militari sau magistraţi.