CONTROALE. Nereguli grave la vânzarea produselor din carne în județul Satu Mare
Nereguli grave la comerzializare cărnii în unele magazine din județul Satu Mare. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat comercializarea produselor din carne la nivelul întregii ţări şi a aplicat amenzi de peste 1,5 milioane de lei în perioada 24.10 – 09.11.2018.
Lucratorii ANPC au prelevat 71 eşantioane de produse din carne şi, urmare a analizelor de laborator, a rezultat că 14 dintre ele (19,72 %) nu se încadrau în prevederile legale, în vigoare.
Structura eşantioanelor prelevate şi a neconformităţilor constatate este următoarea:
23 eşantioane de salamuri din care 21,7% erau neconforme (5 eşantioane);
10 eşantioane de Salam de Vară din care 10 % erau neconforme (1 eşantion);
2 eşantioane de Salam Victoria din care 50% erau neconforme (1 eşantion);
9 eşantioane de cârnaţi din care 33 % erau neconforme (3 eşantioane);
12 eşantioane din alte sortimente din care 25% erau neconforme (3 eşantioane);
6 sortimente de cremwurşti din care 16,66% erau neconforme (1 eşantion);
7 eşantioane de parizer din care toate erau conforme;
2 eşantioane de cabanos din care toate erau conforme.
Comisarii ANPC au dispus următoarele măsuri după ce au constatat deficiente:
Oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a circa 2.300 kg produse din carne, în valoare de 27.710 lei, produse cu parametrii neconformi şi/sau cu data durabilităţii minimale depăşită;
oprirea temporară de la comercializare a circa 3.083 kg produse din carne, în valoare de 49.117 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate;
Aplicarea de 811 sancţiuni contravenţionale dintre care 432 avertismente şi 379 amenzi contravenţionale în valoare de 1.502.200 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.
Printre abaterile constatate de ANPC s-au numarăt:
Comercializarea de produse din carne care nu se încadrau în parametrii fizico-chimici impuşi prin prevederile legale în vigoare.
Lipsa declaraţie nutriţională s-a constatat în judeţele Hunedoara, Alba, Iaşi, Cluj, Bihor, Satu Mare, Argeş, Prahova, Neamţ şi Municipiul Bucureşti.
Nerespectarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a produselor.
Neurmărirea temperaturilor de păstrare – depozitare prescrise de producător prin grafice de temperatură.
Mijloace de măsurare neverificate metrologic / cu verificarea metrologică expirată.
Lipsa autorizaţiei de funcţionare.
SFATURI ANPC PENTRU CONSUMATORI
La cumpărarea produselor din carne acordaţi atenţie deosebită la aspectul produsului, atât exterior cât şi în secţiune, dacă este posibil;
Nu achiziţionaţi produsele la care suprafaţa este mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, consistenţă nespecifică sortimentului, cu grăsime acumulată sub membrană, aspect de vechi etc;
Urmăriţi modul de etichetare a produselor din carne, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale/datei limită de consum şi a ingredientelor alergene;
Refuzaţi produsele din carne pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;
Refuzaţi produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită;
La cumpărarea produselor alimentare şi, implicit a produselor din carne, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs;
Nu cumpăraţi produsele din carne din locuri neautorizate; în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care vă poate afecta sănătatea.