DEZVĂLUIRI. Diversiunea uriașă de la Satu Mare. Cum s-a evacuat centrul. Un general vorbește
În municipiul Satu Mare, lumea s-a strâns în Piaţa 25 Octombrie în data de 21 Decembrie 1989. Nu s-au tras focuri de armă şi nimeni nu a fost rănit, revoluţionarii fiind păziţi în Palatul Administrativ de către soldaţi.
O diversiune ca la carte
Doar că, în noaptea de 24/25 decembrie 1989, în Piața 25 Octombrie a avut loc una dintre cele mai mari diversiuni din istoria recentă a județului Satu Mare. Pentru că în centrul nou era plin de oameni, generalul sătmărean Vasile Ciocan, fost șef al unităților de grăniceri din județul Satu Mare, a precizat că a fost nevoit să recurgă la o diversiune de amploare
”Era plin de oameni în Centrul Nou în seara de Crăciun și nu reușeam nicium să îi dispersăm, să îi trimitem acasă, colindau. La un moment dat am încercat noi să creem o diversiune, că vine aviația și urmează să avem probleme. A dispărut toată lumea, în câteva minute nu a mai fost unul în piață. Tot ce am învățat în școală nu s-a potrivit cu nimic cuc e trebuia să fac în perioada evenimentelor din 1989. Ordinul era: descurcați-vă!”, a spus generalul Vasile Ciocan, la Informația TV.
Armament cu nemiluita, abandonat prin Satu Mare
Pericolul producerii unor drame a fost major, sute de civili fiind înarmați până-n dinți, spune generalul Ciocan. De altfel, au fost găsite abandonate în Palatul Administrativ lăzi întregi cu muniție de război!
”În urma unor evenimente produse necontrolat, am dat ordin să se ridice armamentul de la Gărzile Patriotice. Gândiți-vă că am găsit lăzi cu muniție abandonate pe holurile Palarului Administrativ. Am introdus muniția în depozite, fără a exista evidențe, pentru că armamentul înspre Gărzile Patriotice a fost distribuit din magaziile întreprinderilor. Fiecare și-a luat arma și s-a împrăștiat armamentul și muniția în tot orașul. După ce l-am strâns, l-am băgat pe bază de evidență. Nu cred că va putea cerceta cineva vreodată cât s-a tras. În Satu Mare s-a tras foarte puțin, s-a tras aiurea”, a mai spus generalul Vasile Ciocan pentru sursa citată.
Șapte sătmăreni decedați
Cu toate că la Satu Mare nu s-a murit, judeţul are eroii lui, care au murit împuşcaţi în diferite centre ale revoluţiei. Este vorba despre șapte eroi: Ioan Marinel Ciul (locotenent post mortem), Grigore Zimbru (sublocotenent post mortem), Raluca Sălăjan (elevă), Szabo Antal (soldat), Sofalvi Gyorgy (soldat), Kiraly Mihaly (soldat) şi Csaba Gergely (soldat).