DEZVĂLUIRI. De ce se blochează reabilitarea fostului ghetou de pe Horea. Fostul Hotel Victoria
După evacuarea totală a fostului Hotel Victoria, cunoscut ca și ghetoul de pe strada Horea, nr. 6, în plin centrul municipiului Satu Mare, conducerea Primăriei încearcă să găsească o soluție pentru reabilitarea imobilului monument istoric.
Problema este că administrația locală deține circa 60% din imobil, restul fiind aflat în proprietatea a șase persoane. Respectiv cinci foști chiriași, care au reușit să cumpere mai multe apartamente, iar cea mai mare parte, circa 25%, aparține unui cetățean canadian, care este moștenitorul unui fost proprietar sătmărean.
În acest moment, administrația locală încearcă să cumpere celelalte proprietăți, astfel încât să devină proprietar integral al ansamblului. După ce se va reuși acest demers, urmează să se identifice resursele financiare în vederea reabilitării.
Considerat ca fiind unul dintre cele mai moderne hoteluri din municipiul Satu Mare, Hotelul Victoria, situat pe actuala stradă Horea, a devenit unul dintre cele mai rău famate locuri din oraș.
Hotelul a fost inaugurat în decembrie 1910, fiind construit după planurile arhitectului Heinrich Viktor. Hotelul avea două etaje, 60 de camere, la care se adăugau un restaurant și o cafenea, situate la parterul imobilului.
Încă înainte de Primul Război Mondial, hotelul a ajuns în proprietatea Băncii Comerciale, iar apoi a fost cumpărat de Schwartz Izrael, un om de afaceri din zona Maramureșului. După al Doilea Război Mondial, în clădire au stat chiriași, iar mai târziu, pe unele apartamente au pus stăpânire tot felul de persoane dubioase. În prezent, locația cunoscută sub denumirea de Horea 6, este unul dintre cele mai rău famate locuri din oraș. În zilele noastre, clădirea se află într-o stare greu de imaginat.
Așa fac oamenii cu curaj. E normal ca Primăria să aibă mici impedimente. Cum credeți că Primăria (instituție publică=banii voștri) poate să investească, adică să ridice valoarea unor imobile particulare-restul de 40% prin reparații acoperiș fundație etc. care să ridice valoarea tuturor proprietățior (care au cotă parte în clădire intrare/scări/acoperis/beci)
View CommentO sursă de bani ar fi darea în chirie pentru birouri si reabilitarea s-ar efectua din această sumă adică chiriașul ar plăti în avans pentru 1-2-3 ani. Primăria nu ar avea de câștigat din punct de vedere financiar dar măcar locul acela ar deveni un loc plăcut dar nu pe spinarea primăriei.
View Comment@Foris, nu-i duce capul sa faca asta…ei reabiliteaza cladiri pe banii nostri, si le dau mai departe in chirie la altii care platesc s-au nu chirii modice, tot din banii nostri…ei traiesc din ajutoare sociale 90% din ei…exemplul blocul de pe ostrovului…reabilitat si dat in chirie la aia de pe horea, + ca au primit si aparate de gatit noi, trebuia sa le ofere Electroluxul, locuri de munca nu aragaze gratis…in Romania e mai profitabil sa fi asistat social, primesti locuinta moca de la primarie, electrocasnice noi…fraierii care muncesc, primesc taxe noi
View Comment