Optimism acoperit de realitate?! Șeful de formație din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Satu Mare, Alexandru Costin, susține că Luna Șes va deveni un fel de Valea Prahovei. Și asta după ce numărul de turiști s-a triplat în acest an, iar telescaunul va deveni operațional în câteva luni. Se lucrează și la amenajarea pârtiei de schi și la punerea în funcțiune a tunurilor de zăpadă. Alexandru Costin a mai precizat că vârful Pietroasa poate deveni al doilea Bucegi.
”În momentul în care se va da drumul la instalaţie, vârful Pietroasa va deveni practic un al doilea Bucegi. De ce? Volumul foarte mare de turişti. Este singura zonă pentru vestul ţării. La fel se întâmplă în Bucegi, unde marea majoritate vine pe Valea Prahovei. Din primăvară va fi un iureş, un aflux mare de turişti vor veni în vârful Pietroasa. De aceea dezvoltăm traseele turistice, să fie în siguranţă. Foarte mulţi vor urca cu telescaunul şi vor dori să coboare la o plimbare. Deja nu mai avem probleme cu rătăciţi în zona Izvorul Ţiganului-Soci. În ultima lună am scos patru persoane”, a declarat Alexandru Costin, în cadrul unei conferințe de presă.
Reamintim că odată cu dezvoltarea domeniului schiabil, zona turistică Luna Șes a devenit punct de reper pentru turismul montan sătmărean. Dacă pe timp de iarnă posibilitățile de recreere vor fi multiple (schi de agrement pe piste amenajate, schi de tură și freeride), pe timp de vară, activitățile turistice sunt strâns legate de existența traseelor turistice care pun în valoare patrimoniul natural și etnografic al zonei.
Conducerea Consiliului Județean (CJ) și reprezentanții Serviciului Public Salvamont din subordinea CJ, au anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, omologarea primelor două trasee turistice din județul Satu Mare.
Cele două trasee turistice omologate sunt Cruce Galbenă (Cabana Boda Oșanul – Poiana Boroș) și Cruce Albastră (Borcut Luna Șes – Poiana Boroș). Aceste trasee sunt disponibile pe tot parcursul anului, nu presupun pregătire specială pentru parcurgere, nu necesită echipament special și sunt destinate tuturor categoriilor de turiști, indiferent de vârstă.
Odată cu amenajarea acestor trasee turistice vor fi eliminate cazurile de persoane rătăcite, a căror număr au crescut considerabil în ultima perioadă, ca urmare a afluxului mare de turiști atrași de infrastructura și facilitățile turistice create în zonă.
Traseele, care au obținut omologare de la Ministerul Turismului, fac legătura între obiectivele turistice situate pe Valea Talnei și Valea Brada. Prin omologarea primelor două trasee turistice, din cele 14 aprobate printr-o hotărâre a Consiliului Județean, Satu Mare se înscrie în rândul județelor care pot să promoveze un turism de calitate, conform cerințelor impuse în turismul european.