Conducerea Primăriei Satu Mare, atac FURIBUND la adresa Guvernului României
Viceprimarul municipiului Satu Mare, Adrian Albu, a avut o reacţie furibundă la adresa Guvernului României, acuzând în termeni foarte duri subiectul timbrului de mediu.
Şi asta după ce timbrul de mediu a fost declarat ilegal luna trecută de Curtea Europeană de Justiție. Din acest moment, toți proprietarii care au achitat taxa după 15 martie 2013 își pot cere baii înapoi. În instanță.
„Dacă vorbim de timbrul de mediu este poate cea mai mare mizerie care există în România, pentru că statul ia împrumut bani de la cetăţeni. Şi toată lumea ştie acest lucru. Iar când e vorba de dat banii înapoi, sigur că o să îi dea în cinci ani”, a spus Adrian Albu.
Proprietarii care și-au înmatriculat mașinile după 2013 și au fost nevoiți să plătească timbrul de mediu trebuie să dea în judecată Administrația Finanțelor Publice unde au achitat suma. După terminarea procesului, banii se vor recupera integral, în termen de 45 de zile de la depunerea sentinței definitive, la sediul Finanțelor.
Proprietarii care au început procedurile de înmatriculare, dar nu au plătit încă timbrul de mediu, au două variante de rezolvare a situației. Pentru că, în acest moment, legislația din România nu a abrogat taxa, proprietarii trebuie fie să plătească banii și să și-i recupereze ulterior, fie să obțină o sentință judecătorească prin care statul să fie obligat să primească dosarul fără chitanța respectivă.
Chiar dacă decizia Curții Europene este definitivă, funcționarii români nu au încă o lege internă care să abroge timbrul de mediu, așadar nu pot primi dosarul decât dacă acesta conține chitanța sau decizia judecătorească pe numele dumneavoastră.
Cea mai simplă și rapidă metodă este aceea de a plăti timbrul de mediu. Imediat după înmatriculare, proprietarii se pot îndrepta, în instanță, împotriva Administrației Finanțelor Publice.