Afaceri cu statul: cum să vinzi marfă la suprapreț, de până la 16 ori, via Satu Mare
Aproape 10.000 de euro. Atât trebuie să primească Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Botoşani după un război în instanţă cu o firmă din Satu Mare, în urma unei achiziţii cu cântec făcută la sfârşitul lui 2015. Decizia finală a venit joi, când o instanţă de judecată din Satu Mare a respins contestaţia în anulare făcută de firma cu pricina, informează monitorulbt.ro
Cum a început totul
Potrivit sursei citate, totul a început în toamna lui 2015, când DJST Botoşani a primit circa 90.000 de lei pentru a cumpăra mai multe articole sportive. Cum magazinele de profil nu acceptau ca plata să se facă ulterior, după ridicarea produselor, reprezentanţii DJST au aflat că la Satu Mare există o societate care asigură echipamente sportive aduse din Spania. Contractul a fost semnat în 28 noiembrie 2015, dar produsele au fost livrate o lună mai târziu, adică fix în ajunul Crăciunului, prin intermediul unei firme de curierat.
Doar că atunci când au verificat marfa, cei din comisia de inventariere de la DJST au descoperit că în cazul a 11 produse (n.r. – din cele 50 de articole de pe factură) existau neconcordanţe cantitative şi calitative. Era vorba de saltele gonflabile, pompe, saltele camping, corturi de două persoane, ochelari protecţie airsoft, masca protecţie airsoft etc. Totodată, s-a constatat plata unor articole de acelaşi fel, la preţuri diferite. Prin urmare, s-a luat legătura cu reprezentanţii firmei şi s-a solicitat înlocuirea acestora, dar societatea din Satu Mare a trimis pe 30 decembrie 2015 alte produse, dar de aceeaşi calitate.
Prețuri supraevaluate, calitate îndoielnică
În urma inventarierii s-a descoperit că firma în cauză ar fi supraevaluat preţurile, în unele cazuri acestea fiind de până la 16 ori mai mari decât preţurile unitare ale bunurilor existente pe piaţă cu aceleaşi caracteristici tehnice şi calitative.
„Am încercat să rezolvăm problema pe cale amiabilă, la mijloc fiind vorba de 32.738 de lei plătiţi în plus, însă reprezentanţii firmei nu au dat dat curs solicitărilor noastre”, a spus Radu Humelnicu, directorul DJST Botoşani, pentru monitorulbt.ro
Curtea de Conturi a confirmat situația
În timpul scandalului, în primăvara lui 2016, la DJST au ajuns şi auditorii de la Curtea de Conturi care au constatat aceleaşi neconcordanţe. Astfel, în baza raportului de audit, Direcţia de Sport şi Tineret a dat în judecată firma pentru recuperarea banilor.
Procesul a fost deschis la Botoşani, dar dosarul a fost strămutat la Satu Mare. Chiar şi aşa, instanţa de judecată a dat dreptate DJST Botoşani, firma sătmăreană fiind obligată să restituie cei 32.738 lei cu titlu de plată nedatorată, 2.488,24 cu titlu de penalităţi de întârziere şi să plătească alte penalităţi de întârziere aferente debitului principal, în cuantum de 0,02%, calculate de la data introducerii acţiunii şi până la plata integrală a debitului.
Decizia a rămas definitivă, însă firma sătmăreană a deschis în instanţă o acţiune de revizuire şi o contestaţie în anulare, ambele fiind respinse de magistraţi. Prin urmare, dacă nu-şi vor primi banii înapoi, cu toate penalităţile aferente, cei de la DJST pot solicita investirea hotărârii cu formulă executorie şi să treacă la executarea silită a firmei.
SURSA: monitorulbt.ro