A început Postul Paștelui. Restricții alimentare și obligații spirituale
De astăzi, creștinii ortodocși și greco-catolici au intrat în Postul Paștelui. Timp de 40 de zile, credincioșii vor fi supuși restricțiilor alimentare și dar și unor obligații spirituale, înainte să se poată bucura de Sărbătoarea Învierii.
Postul Paștelui este cel mai lung și totodată cel mai aspru post în tradiția creștină. Anula acesta el începe pe 14 martie și durează până inclusiv pe 30 aprilie pentru ca de 1 Mai, creștinii să poată celebra Învierea. În toate aceste 40 de zile, credincioșii trebuie să respecte cu strictețe canoanele bisericești care impun o serie de restricții atât în ceea ce privește postul alimentar cât și cel spiritual.
RESTRICȚII ALIMENTARE
Prin post, tradiția creștină spune că ne putem purifica trupește. Astfel, din punct de vedere alimentar, pe parcursului postului nu se consumă carne, ouă și produse lactate, ulei și vin (sau alte băuturi alcoolice).
Tradiția ortodoxă spune că în săptămâna de la începutul Marelui Post, luni și marți se mănâncă numai o dată pe zi, seara și atunci doar pâine si apă. Iar în săptămâna Patimilor, în afară de Joi când se fac două mese, se mănâncă la fel, iar vineri și sâmbătă este post desăvârștit.
De la post sunt scutiți copiii, bărtâni și gravidele, care primesc dezlegare de la postul aspru.
În toate aceste 40 de zile, se va da dezlegare la pește pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 24 aprilie, de Florii.
OBLIGAȚII SPIRITUALE
Distracțiile sunt interzise în timpul Postului. Timp de 40 de zile nu se fac nunți, botezuri și nu se țin petreceri iar sărbătorirea zilelor de naștere este interzisă, la fel și organizarea de spectacole.
Creștinii trebuie să se spovedească spre a se putea împărtăși iar în această perioadă trebuie evitate disputele, gândurile rele, violențele de orice fel iar preoții încurajează tăcerea, faptele caritabile și contemplarea spirituală prin multă rugăciune. Cei care sunt scutiți de postul alimentar, nu sunt scutiți de cel spiritual.
Postul este un exercițiu de voință în care credincioșii își dovedesc puterea de a renunța la lumea materială pentru cea spirituală. Din punct de vedere religios, postul are rol de disciplinare și curățare a creștinilor.