”Șantaj” la medicii de familie. Cum rămân laboratoarele din Satu Mare fără bani
Reporterii PresaSM au aflat că cei de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare au majorat fondurile alocate pentru decontarea analizelor de laborator, efectuate de cele 25 de unități specializate din județul Satu Mare care au contracte încheiate cu statul român. Cu toate acestea, banii tot nu ajung, iar bolnavii care au nevoie de aceste analize trebuie să aștepte luna următoare sau, în unele cazuri, să le plătească din propriu buzunar.
Fonduri majorate, bolnavii cu buza umflată
Directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Satu Mare, Georgeta Pop, a declarat pentru PresaSM că fondurile au fost majorate în luna noiembrie, tocmai pentru a asigura un număr mai mare de analize decontate. Concret, pentru luna noiembrie s-au alocat 820.000 de lei, față de media lunilor precedente, respectiv 790.000 de lei. Cu toate acestea, nu mai există fonduri pentru analize gratuite.
”Am sunat la toate laboratoarele și nu mai aveau bani. Cu toate că am majorat aceste fonduri”, a spus Georgeta Pop, pentru PresaSM.
Bolnavii închipuiți, șantaj la medici
Unii medicii de familie din județul Satu Mare spun că de foarte multe ori pacienții vin și le cer bilete de trimitere pentru analize, fără să fie neapărat bolnavi. Ceea ce nu știu pacienții este că, potrivit legii, medicul ar trebui să elibereze biletul de trimitere doar dacă prezintă simptome ale unei boli.
Doar că, bolnavii închipuiți ajung să amenințe medicii de familie – care refuză întocmirea acestor bilete de trimitere – cu plecarea la alte cabinete. Despre care pacienții dețin informații că ar fi ceva mai ”flexibile”. Astfel, puși în fața unei posibile ”hemoragii” de ”clienți”, medicii ajung să facă concesii.
Ceea ce înseamnă că acel ”bolnav” ajunge să consume din fondurile asigurate pentru decontarea analizelor medicale de laborator. Iar, în final, unii bolnavi – care au nevoie reală de aceste servicii – trebuie să aștepte luna următoare sau să-și plătească serviciile din propriul buzunar.
E posibil, dar să nu se uite că există acele analize anuale gratuite la care fiecare pacient asigurat are dreptul !!!! și pe care, din nefericire, trebuie să le plătim!!!
View CommentAceste „analize la cererea clientului” (care se inchipuie ca este bolnav),ar trebui imputate medicului care elibereaza biletul de trimitere fara cea mai mica suspiciune de boala.Iar se adevereste zicala „clientul nostru,stapinul nostru”.
View Comment