Alarmă de incendiu în centrul Sătmarului. O femeie a alertat pompierii după ce imobilul în care locuia s-a umplut cu fum.
O femeie, în vârstă de circa 50 de ani, care domiciliază într-o casă de pe strada Vasile Lucaciu, a sunat la 112 după ce imobilul s-a umplut de fum. Este vorba despre o casă aflată lângă sediul Casei Județene de Pensii.
La fața locului s-au deplasat două echipaje cu autospeciale, un echipaj de prim-ajutor SMURD și mai multe echipaje al Poliției și Poliției Locale.
Pompierii au intrat în incinta casei și au observat că hornul era înfundat. Practic tot fumul a fost evacuat în casă. Femeia nu a avut nevoie de prim-ajutor.
Odată cu scăderea temperaturilor, pompierii au făcut apel la cetățeni să nu uite de curățarea coșurilor.
– curăţaţi periodic coşurile de fum şi înlăturaţi fisurile produse în acestea. Verificaţi şi refaceţi periodic izolaţia termică a coşurilor şi canalelor de fum faţă de materialele combustibile.
– asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată;
– coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa de funingine o dată la cel mult două luni de funcţionare;
– nu amenajaţi afumătorii în poduri, şuri, mansarde etc. ;
– sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie;
– burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă.
– la trecerea prin planşee executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minimum 25 cm. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite;
– sobele metalice (fără acumulare de căldură) vor fi amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Atât sobele metalice cât şi burlanele se vor amplasa la distanţa de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă,
Potrivit unui studiu realizat de IGSU, peste 170 de incendii pe an sunt cauzate în România de necurățarea corespunzătoare a coșurilor de fum. Cea mai frecventă cauză rămâne cea legată de instalaţiile electrice defecte sau improvizate.