REVOLTĂTOR. Femeie adusă cu ambulanța, ținută ore în șir pe scaun la Urgență
Reporterii PresaSM au intrat în posesia unor informații potrivit cărora o femeie, în vârstă de 63 de ani, a fost ținută ore în șir pe un scaun la Unitatea de Primire Urgențe Satu Mare. Aceasta a fost adusă de urgență, în jurul orei 11.00, de un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Satu Mare din satul Racova, comuna Supur.
Femeia, pe numele ei C. Eleonora, a fost pusă pe un scaun din holul Unității de Primire Urgențe, ore în șir. Încă la ora 15.00, după cum au spus unii martori pentru PresaSM, pacienta era încă pe scaun așteptându-și rândul.
Nu putem să nu ne întrebăm cum a este posibil ca o femeie, în vârstă de 63 de ani, adusă de urgență cu Ambulanța, să fie ținută ore în șir pe un scaun?! Cu atât mai mult cu cât a fost adusă de urgență la Satu Mare.
Ce spune legea
Să presupunem că nivelul urgenței ar fi fost unul mic, de maxim III – URGENT (cod verde). Totuși, în acest caz, pacientul trebuia să fie preluat în 30 de minute (!), nicidecum să aștepte ore în șir.
– Pacientul cu funcţii vitale stabile, dar care necesită două sau mai multe dintre resursele definite mai jos.
– Timpul maxim de preluare în zona de tratament: 30 de minute.
Înainte de clasificarea pacientului în nivelul III, asistentul medical responsabil cu procedura de triaj trebuie să determine semnele vitale şi să decidă dacă sunt în limite normale pentru vârsta pacientului. Dacă semnele vitale sunt în afara parametrilor acceptaţi, asistentul medical responsabil cu procedura de triaj trebuie să ia în considerare reclasificarea pacientului la o categorie superioară. Semnele vitale utilizate sunt: pulsul, frecvenţa respiratorie, tensiunea arterială şi saturaţia în oxigen, iar pentru orice copil cu vârsta mai mică de 3 ani, temperatura.
Nivel IV – NONURGENT (cod albastru)
– Pacientul care prezintă funcţii vitale stabile şi necesită o singură resursă dintre cele definite anterior (la nivelul III).
– Timpul maxim de preluare în zona de tratament: 60 de minute (nicidecum peste patru ore)
Reevaluarea pacientului
Se face în cazul în care timpul de preluare în zona de tratament este mai mare de 30 de minute sau apar modificări semnificative în starea pacientului, ceea ce presupune reluarea integrală a algoritmului de triaj.
Zilnic se intampla asta.doar ca nu vede nimeni
View CommentTatăl meu, cardiac a ajunsa UPU cu salvarea și după 12 ore a fost trimis acasă fara un diagnostic și fără sa fi primit măcar un algocalmin.
View CommentDaca toti medicii de familie si-ar face treaba, nu ar mai fi aglomeratie la UPU iar bolnavul care se prezinta la spital(chiar sosit si cu ambulanta) nu va mai sta in triaj
View Comment