APASERV: Satu Mare, printre cele mai mici prețuri la apă. Pe ce loc ne aflăm la nivel național
Datele Apaserv arată că Satu Mare plătește printre cele mai mici prețuri la apă. Potrivit companiei, Satu Mare se află pe locul opt în rândul municipiilor din țară. Media națională este de 3,75 lei, fără T.V.A.
Apaserv a transmis date cu privire la prețul apei, valabile pentru data de 30 decembrie. Potrivit companiei, Satu Mare are al optulea cel mai mic preț al apei dintre cele 39 de companii de apă regionale din România. Media pe țară este de 3,71 lei, fără TV. La Satu Mare, spune Apaserv, prețul este de 3,44 lei.
Cine are cea mai scumpă apă
Apă mai ieftină au doar cei din Timișoara, cu 2,85, Olt, Cluj, Sibiu, Mediaș, Oradea și Alba. La polul opus se află locuitorii din Ploiești, Buzău și Constanța. Aceștia plătesc peste 4,5 lei.
În ceea ce privește faptul că Apaserv facturează la o parte dintre clienții deserviți și tariful de canalizare, costurile combinate plasează Satu Mare pe locul 14.
„Prețul apei și al tarifului de canalizare este de 6,43 lei, fără TVA, situându-se sub nivelul mediu de 6,65 lei. Astfel, Apaserv Satu Mare are al paisprezecelea cel mai ieftin preț/tarif de apă/canalizare-epurare dintre cei 39 operatori regionali din România. O parte dintre operatorii regionali de apă din România facturează populației apă meteorică, ceea ce le permite să practice tarife mai reduse. Județele cu cele mai mici prețuri practicate, având prețuri mai mici decât cele ale Apaserv Satu Mare, adică: Sibiu, Bihor, Timiș, Cluj-Sălaj sunt operatori care facturează inclusiv populației apă meteorică. Apaserv Satu Mare nu facturează populației apă meteorică,” se arată în datele oferite de compania de apă.
Plata „apei meteorice”, așa-numita „taxă pe apa de ploaie” a fost subiectul unor dezbateri virulente având în vedere faptul că mulți dintre cetățenii din alte județe care plăteau taxa, nici nu știau ce anume plătesc. Anul trecut, mai mulți parlamentari au stipulat că taxa nu ar trebui plătită de consumatorii casnici. Ei spuneau că baza de calcul nu este una legală, mai ales că ea este calculată pe baza unor valorii estimative ale precipitațiilor. Ei au propus ca taxa să fie achitată de primării.
Cetățenii din mai multe orașe au făcut petiții, iar unele primării au eliminat taxarea apei meteorice.
Creșteri record. Satu Mare, pe zero, de patru ani
Ultima creștere de preț din județul Satu Mare s-a realizat la 1 iulie 2014, mai spune compania care atrage atenția că din iulie 2014 și până în 30 septembrie anul curent sunt doar șase companii care nu au crescut tarifele în ultimii patru ani. Este vorba despre Satu Mare, Bacău, Mediaș, Neamț, Olt și Timiș.
În ceea ce îi privește pe ceilalți operatori, Apaserv spune că tarifele au crescut în medie cu 17 procente. Un exemplu în acest sens este județul vecin, Maramureș. Aici, tarifele au crescut cu 44%. O creștere record s-a înregistrat în Ilfov, 67%.
Nu mai mințiți,la comuna Crucisor a fost in jur de 2 lei ,de când le-au făcut cadou rețeaua noua celor de la Apaser este 4 lei ce sa zici făină furaciune.
View Comment