Ilegalitățile din Satu Mare, subiect național. Liber la defrișări?!
Ecologiștii trag un semnal de alarmă. Noua legislație lasă pădurile fără protecție. La Satu Mare tăierile ilegale sunt în floare. Situația a ajuns subiect în presa națională.
Ecologiștii trag un semnal de alarmă, iar furtul de lemne din județul Satu Mare a ajuns și în presa națională. În aria protejată Râul Tur, natura a fost lăsată la mâna „șmecherilor”, a confirmat pentru G4Media Márk Nagy János, custodele Rezervaţiei Naturale Râul Tur.
„Nu mai avem dreptul să avem rangerii noştri în pădure. Nu mai avem legitimaţii. Nu mai avem drept de control şi sancţionare, şi asta se vede deja,” a declarat custodele pentru jurnaliștii G4Media.
ONG-urile au tras un semnal de alarmă
ONG-urile care activează în domeniul protecției mediului au tras un semnal de alarmă cu privire la Ordonanța care trece administrarea ariilor în subordinea Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. ONG-urile au replicat că ANANP este complet nepregătită să își asume o astfel de sarcină complexă.
Efectele pot deja fi văzute pe teren, iar ecologiștii spun că nu e de mirare că pe fondul instabilității legislative, mulți se găsesc să profite.
„Într-o democrație matură, această decizie ar fi produs bucurie, arătând că statul dorește să își asume protecția naturii. În România zilelor noastre însă, această decizie trădează cenzurarea sau/și înlăturarea experților independenți care au supravegheat timp de 18 ani pentru ca natura să nu fie distrusă. Adevărul este că organizațiile non-profit și non-politice de mediu au adus în atenția presei și publicului larg cazuri precum Roșia Montană, Râul Alb sau Defileul Jiului”, a declarat Liviu Cioineag, directorul executiv al Federației Coaliția Natura 2000.
Potrivit Federației, numai în ultimii 5 ani, Coaliția Natura 2000 România a documentat peste 50 de cazuri de încălcare a legislației ariilor protejate, în care funcționari din structurile statului au „facilitat” avizarea proiectelor cu impact.
„Odată cu preluarea ariilor protejate de la ONG-uri, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate va monopoliza și „avizul custodelui”, un filtru birocratic care făcea diferența între proiectele prietenoase cu mediul și cele distructive. Acest aviz va fi eliberat dintr-un birou lipsit de expertiză în biodiversitate, existând riscul de a fi redactat după considerente politice și nu de mediu. Astfel, Guvernul scoate de la masa discuțiilor administratorii independenți, care veghează ca dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea economică în ansamblu în țara noastră să se facă asigurând în același timp condiții de viață de calitate pentru oameni,” avertizeaza Coaliția Natura 2000.
Recent, la Satu Mare, șapte bărbați au fost reținuți fiind bănuiți de comiterea unor infracțiuni la regimul silvic. Porcurorii suspectează că aceștia, în perioada martie – iulie 2018 ar fi tăiat fără drept peste 1 300 de arbori de diferite specii și dimensiuni.