Un specialist explică: Ritmul votării pentru validarea referendumului
Sociologul Barbu Mateescu a explicat care trebuie să fie ritmul votării pentru ca referendumul să fie validat. Calculele lui Mateescu prezintă procentele necesare pentru fiecare oră de raportare a prezenței la vot.
Sociologul Barbu Mateescu a prezentat care trebuie să fie ritmul votării, pentru fiecare oră în care BEJ raportează prezența la urne, pentru ca referendumul să fie validat. Sociologul se așteaptă ca cea mai mare creștere să fie înregistrată după slujbele de duminică.
Ritmul necesar împotriva căruia se poate verifica validarea:
„Ora 10 – se anunță la 11:30 – referendumul e pe ritm de validare la 10,92% sau mai mult
(atenție, votează vârstnicii, mulți oameni din rural, ceea ce poate mări artificial prezența, dând impresia că referendumul e pe ritm de validare când de fapt nu e. Ex. prezența poate fi 12% acum și 26% la final)
Ora 13 – se anunță la ora 14:30 – referendumul e pe ritm de validare la 16,12% sau mai mult
(influența BOR prin slujbele de duminică! În continuare prezența poate fi artificial de mare la acest punct fără ca referendumul să fie, la finele zilei, validat)
Ora 16 – se anunță la ora 17:30 – referendumul e pe ritm de validare la 21,32% sau mai mult
Ora 19 – se anunță la ora 20:30 – referendumul e pe ritm de validare la 26,52 % sau mai mult,” explică sociologul.
În prima zi a referendumului, la nivel național, prezența la urne a fost de 5,72%.
În județul Satu Mare, la până la închiderea urnelor, s-au prezentat la secțiile de votare 10.887 de alegători. Dintre aceștia, peste 9000 au fost pe listele permanente, iar peste 1000 au votat pe listele suplimentare.