Exodul continuă. Un sfert dintre președinții secțiilor de votare s-au retras
Tot mai mulți președinți de secții de votare aleg să se retragă de pe liste. Dacă la începutul săptămânii vorbeam de peste de 70, vineri numărul a ajuns la peste 80.
Mai bine de un sfert dintre președinții secțiilor de votare s-au retras, arată datele Biroului Electoral Județean. Din cele 333 de președinți, 84 au solicitat să fie înlocuiți sau s-au retras.
La începutul săptămânii în curs, BEJ a confirmat pentru PresaSM retragerea a peste 70 de perședinți. Autoritățile au precizat atunci că nu se poate vorbi despre un fenomen. Cifrele erau similare cu cele înregistrate și la alte alegeri.
În paralel, probleme au fost raportate și în alte județe, inclusiv din nordul și vestul țării. Bihorul și Aradul au fost printre unitățile administrative care s-au confruntat și ele cu un val de retrageri.
Cele mai dese motive invocate au fost cele legate de probleme personale sau lipsa din județe pe durata scrutinului electoral.
Acuzații de fraudare, din partea partidelor de opoziție
Partidele de opoziție au reclamat că modul de organizare a referendumului lasă loc multiplelor tentative de fraudare. O critică acidă a venit din partea USR. Partidul îi îndeamna pe toți cei care participă, indiferent de opțiune, să aibă în vedere că fraudarea referendumului este un atac la democrație.
Un prim semn de întrebare este legat de Ordonanța guvernului care modifică modul calculării prezenței la vot.
„OUG 86/2018 încurajează în mod evident frauda la referendum în condițiile în care prezența se va calcula în funcție de numărul de semnături de pe listele electorale, nu de numărul buletinelor introduse în urnă. Putem ajunge în situația în care, pe liste avem 8 milioane de voturi și, în realitate, în urne, 5 milioane, sub pragul de 30%,” atenționează USR.
Până acum numărul total de persoane care figurau ca prezente la vot trebuia să fie egal cu suma buletinelor din urnă. Erau calculate inclusiv buletinele anulate.
Votul multiplu, tot mai ușor, spune Opoziția
Discuții sunt și legate de lipsa sistemului informatic. Acesta a fost lăudat de PSD anterior, spunând că va contribui la limitarea votului multiplu. De această dată, nu doar că nu există mijloace informatice de verificare. USR avertizează că a fost eliminată inclusiv declarația pe propria răspundere.
„De asemenea, a fost eliminată declarația pe proprie răspundere a celor care vor să voteze la o altă secție în afara celei la care au fost arondați, ceea ce încurajează turismul electoral. Mai ales că referendumul se va desfășura timp de două zile, iar până la acest moment nu avem informații clare de la Ministerul de Interne cu privire la protejarea urnelor în noaptea dintre cele două zile, iar paza este asigurată de un singur polițist per secție de vot” avertizează Dan Barna, liderul USR.
Un alt pas a fost făcut și de PNL care a cerut formulare tipizat, tot de frica raportării unor date incorecte.