Cauciucurile de iarnă cu ținte sunt extrem de periculoase. Explicațiile experților
Cauciucurile de iarnă cu ținte sunt extrem de periculoase și omoară mai mulți oameni decât salvează, spun cercetătorii din Suedia. Cele mai mari probleme sunt cele legate de poluare, dar și cele care țin de cobaltul folosit pentru fabricarea „crampoanelor”.
Cauciucurile de iarnă cu ținte sunt extrem de periculoase, este concluzia unui studiu publicat recent în International Journal of Environmental Research and Public Health. În țările nordice există de mult timp o dezbaterea pe această temă. Ea a fost cauzată de studiile care au arătat că țintele contribuie la poluarea aerului.
Universitatea Tehnologică Chalmers din Suedia a făcut un studiu pentru a vedea dacă utilizarea cauciucurilor cu ține, calculată în zile de viață, este profitabilă. Cercetătorii au descoperit că folosirea „crampoanelor” salvează între 60 și 770 ani de viață. De cealaltă parte, costul se ridică la pierderea a 570 până la 2200 de ani de viață.
„Dacă luăm toate datele, avem o imagine destul de clară. Cauciucurile cu ține omoară mai mulți oameni decât salvează,” spune Sverker Molande, unul dintre profesorii care au participat la studiu.
Poluarea și conflictele sângeroase
Viețile pierdute sunt cauzate în primul de rând de poluare, spun cercetătorii. Rulajul cauciucurilor cauzează distrugerea drumurilor, iar particule nocive din carosabil ajung în atmosferă contribuind și mai mult la poluare.
Oamenii de știință s-au uitat la avantaje și la dezavantaje, iar în primul rând au calculat câte vieți au fost salvate prin utilizarea acestui tip de cauciucuri. Un al doilea pas a fost legat de calcularea emisiilor generate pe întreaga durată de viață a unei astfel de anvelope. Cercetătorii au luat în calcul inclusiv morțile provocate în Republica Democrată Congo, acolo de unde provine cobaltul folosit pentru fabricarea țintelor.
Suedezii avertizează și asupra faptului că cerea de cobalt contribuie la conflictele sângeroase din RDC.
„Este o ilustrare foarte clară a ceea ce înseamnă globalizarea producției și rezultatele acesteia. Este vorba despre oameni care profită de pe urma altora. Nu cei care beneficiază de pe urma produselor sunt cei care și plătesc costurile acestora,” explică profesorul Sverker Molander.
În ceea ce privește alternativele, cercetătorii spun că nimic nu poate înlocui atenția la volan. Ei militează pentru o corectă acțiune de deszăpezire.
În România cauciucurile cu ținte nu sunt explicit interzise prin lege dar sunt asimilate dotărilor neomologate. Astfel circulația pe drumurile publice cu astfel de anvelope este interzise, în mare parte din cauza avariilor pe care le poate provoca la nivelul carosabilului.
Cu toate astea, cei care doresc să își achiziționeze astfel de anvelope o pot face cu ușurință online. Un set de anvelope cu ținte sau „cuie” începe, în medie, de la 1.600 de lei, în funcție de gradul de uzură.