REFERENDUM la Satu Mare. Unul din cinci președinți de secție renunță sau cere să fie înlocuit
Referendum la Satu Mare. Unul din cinci președinți de secții de votare renunță sau solicită să fie înlocuit. Potrivit Biroului Electoral Județean, procentul se încadrează în limitele obișnuite.
Unul din cinci președinți ai secțiilor de votare renunță sau solicită să fie înlocuit. La nivelul județului Satu Mare au fost stabilite 333 de secții de votare, cu 74 în municipiul Satu Mare. Potrivit datelor comunicate PresaSM, 60 de președinți au depus cereri de înlocuire, în timp ce alte 12 persoane au renunțat.
Biroul Electoral Județean precizează că nu se poate vorbi despre un fenomen în acest sens, iar procentul de retrageri se încadrează în limitele normale.
„Nu l-aș numi un fenomen. Se încadrează în marja obișnuită,” a declarat Remus Nemeș, președintele BEJ, pentru PresaSM.
Bihor și Arad, procente ridicate de retrageri
În alte județe situația nu este la fel de confortabilă. Peste 100 de persoane au cerut înlocuirea lor de la conducerea secțiilor de votare în Bihor, iar la Arad, aproximativ un sfert din cei care trebuiau să fie președinți ai secțiilor de votare au solicitat retragerea.
Cel mai adesea, spun autoritățile din județele vecine, președinții au citat probleme personale sau absența din localitate ca motive pentru declinarea competențelor.
Problemele pot fi legate de faptul că referendumul se va desfășura pe o perioadă de două zile.
Autoritățile dau asigurări că retragerile și înlocuirile nu vor afecta buna desfășurare și legalitatea procesului electoral.
Probleme și la nivelul reprezentanților partidelor politice
Probleme legate de modul de organizare a referendumului au fost reclamate și de partidele politice. PMP a atacat faptul că i s-a interzis să aibă reprezentanți în secțiile de votare. Ultimele date ale USR arată că partidul va avea reprezentanți în opt mii de secții din cele peste 19.000 de la nivel național.
Și ONG-urile au făcut apel la cetățeni pentru a se înscrie pe liste pentru delegați sau observatori.
Semne de întrebare au fost ridicate cu privire la faptul că la referendum nu se va utiliza verificarea electronică a prezenței la vot și nici procesul de numărare a votului nu va fi înregistrat video.
Referendumul pentru modificarea Constituției se va desfășura în perioada 6-7 octombrie. Mai multe ONG-uri, dar și partide politice au îndemnat la boicotarea consultării electorale.