Serviciul Județean Salvamont trage un semnal de alarmă cu privire la poluarea pădurile. Sute de peturi și deșeuri au ajuns să împânzească zona verde.
Serviciul Public Județean Salvamont trage un semnal de alarmă cu privire la poluarea pădurilor. Peturile și deșeurile sunt aruncate la întâmplare în natură.
„Serviciul Public Județean Salvamont trage un semnal de alarmă față de lipsa de educație montană a unor concetățeni, care prin acțiunile lor inconștiente lasă în urma lor munți de gunoaie ! Elementarul bun simt, ne obligă să ne aruncăm gunoaiele în locurile special amenajate,” atrag atențeia autoritățile.
În ceea ce privește locurile special amenajate pentru picnic, Serviciul Salvamont atrage atenția că astfel de zone nu se pot și nu trebuie amenajate în mijlocul pădurilor, atât timp cât într-adevăr vrem să conservăm natura.
„Veți spune ”Bine ,dar pe munte nu sunt astfel de locuri amenajate !”.Credeți-mă, nici nu v-ați dori astfel de lucruri ! Astfel am transforma muntele într-un frumos parc orășenesc amenajat, răpindu-i exact sălbăticia și frumusețea neatinsă pe care o căutăm ! Sunt de acord cu civilizația, asta însemnând coșuri de gunoi, pubele pe roți sau toalete ecologice dar până în parcarea asfaltată ! Mai departe natura trebuie să rămână ea însăși! Iar tu muritor de rând, trebuie să o păstrezi așa cum ai găsit-o!,” explică Serviciul Salvamont.
Respectul față de natură este măsura respectului pe care îl acordăm unii altora, subliniază autoritățile.
„In localități există servicii de salubrizare, în schimb la munte nu există așa ceva, de aceea gradul de curățenie al zonei, este oglinda gradului de cultură și civilizație al oamenilor care trăiesc acolo !!! Am încercat de multe ori să intru în logica unui individ care, cărând până în vârful muntelui un pet sau o doza plină ,după ce consumă conținutul ,pur și simplu abandonează ambalajul la fața locului !!! Adică , poți căra până sus un pet cu 2 kg și nu poți coborâ înapoi în vale 20 grame de plastic sau aluminiu după ce natura în acea zi te-a încântat, ți-a oferit ceva frumos, te-ai relaxat în mijlocul ei ?! Incredibil ! Nu !…este vorba de inconștiență și de lipsa unei culturi pentru frumos , de lipsa respectului față de semeni, față de natură !,” se arată în postarea serviciului Salvamont.
Autoritățile fac un apel pentru un turism civilizat.
„Din păcate „ creatori ” de gunoaie sunt și muncitorii forestieri ! Recipiente sparte cu care își cară combustibilul, bidoanele goale în care a fost ulei de motor sau hidraulic, toată gama de ambalaje pet-uri, sacoșe de plastic, doze de aluminiu sunt abandonate pâna și în cele mai îndepărtate și sălbatice locuri de pe munte. La Luna Ses ne dorim un turism civilizat ! Avem deja pensiuni cu stele! Pentru ca ele să aibă cu adevărat valoare este necesar ca și ceea ce le înconjoară să fie de cel putin atâtea stele și să conștientizăm cetățenii de importanța păstrării liniștii și a curățeniei. Sănătatea naturii este de fapt sănătatea noastră și a celor care ne vor urma !,” explică Serviciul Salvamont.
Nu este pentru prima dată când autoritățile atrag atenția asupra gunoaielor care sunt lăsate la întâmplare în natură și ajung să polueze pădurile și râurile din județ. Pe lângă gunoaie, autoritățile au găsit și un loc de campare unde focul încă ardea mocnit, înconjurat de vegetație uscată. Astfel de incidente pot produce incendii de proporții, avertizează constant ecologiștii.