Prima ediție a Festivalului Berii Artizanale Sătmărene a fost un real succes. Vineri și sâmbătă, sătmărenii au avut ocazia să se delecteze cu cele trei sortimente de bere produsă în Satu Mare: Samburger, HAB și Transylvania. Ca să înțelegem pe deplin succesul, ajunge să spunem că s-au consumat peste 40.000 de litri de bere. Astfel, SamMills a reînviat tradiția berii.
Și cum orice festival trebuie să aibă și muzică de calitate, în cele două zile au urcat pe scenă Bertici Fiverek, Mandinga, DJ Leviciusz, Petrică Mureșan, Rollscream, Deak Bill Gyula, Mandinga sau Zdob și Zdub.
Evenimentul a fost sprijinit și de către Primăria Satu Mare, prin primarul Kereskenyi Gabor, respectiv Consiliul Județean, prin președintele Pataki Csaba.
Adrian Handrău – reprezentantul firmei – a spus că berea Transylvania va fi unicat în România. Și asta pentru că procesul de fermentare durează 30 de zile, spre deosebire de alte beri, ale căror fermentare este forțată de la trei și până la 14 zile.
Ceea ce înseamnă că nu veți avea dureri de cap, iar consumatorii nu se vor balona (dioxidul de carbon fiind obținut natural). Rețeta este una veche, datând din secolul XVII, desăvârșită de preoții Franciscani.
”Berea noastră nu are aditivi și nici conservanți. Totul este natural”, a spus Adrian Handrău.
Ioan Bercean – unul dintre patronii SamMills – a precizat că scopul înființării acestei fabrici îl reprezintă reînvierea tradiției de producere a berii în județul Satu Mare.
”Reînviem activitatea de producere a berii la vechea fabrică din Satu Mare. Avem tehnologie modernă. Totul este retehnologizat. Este păcat ca în Satu Mare să nu existe o fabrică de bere. Scopul nostru nu este unul de a produce neapărat profit, ci de a reînvia această tradiție”, a spus Ioan Bercean.
Uă doamne, bun-o fo! Mai cumpărăm, numa’ să fie!
View Comment