ADEVĂRURI despre administrația locală, făcute PUBLICE de cel mai ACTIV consilier SĂTMĂREAN
La solicitarea redacției presasm.ro, Maskulik Csaba – unul dintre cei mai activi și mai pertinenți consilieri locali – a acordat un interviu în care a făcut o radiografie dură, dar exactă, a ultimilor patru ani de administrație publică locală. Atât din perspectiva consilierului local, dar și din cea a unui fost manager performant în cadrul unor firme de renume.
Reporter: Cum aţi descrie ultimii patru ani de administraţie locală la Satu Mare?
Maskulik Csaba: Primarul a pornit în 2012 cu un mare elan şi cu promisiuni, planuri măreţe. Realitatea însă nu a confirmat aceste promisiuni, s-a dovedit în mod repetat că nu este de ajuns să doreşti ceva, trebuie să ai cunoştinţele elementare în domeniu sau o echipă de specialişti. Aici a fost primul eşec: din specialişti a rămas doar Dani Băbuţ, un băiat simpatic dar fără nici o pregătire, experienţă în domeniu. Ceilalţi cum au venit aşa au şi plecat,unii au fost forţaţi să plece, datorită stilului haotic de management s-au creat multe conflicte între angajaţii primăriei, spiritul de echipă a dispărut din instituţie, iar cetăţenii suferă de lipsa managementului: oraşul a rămas fără contract-cadru de asfaltare şi cel mai grav: fără o strategie coerentă, fără proiecte pregătite pentru finanţare. Despre aspectul neîngrijit al oraşului nici nu vorbesc…
Au fost şi realizări, că 4 ani nu trec fără nici o realizare: trebuie recunoscut, primarul Coica avea noroc cu proiectele moştenite: reabilitarea celor 13 străzi de pâmânt, reabilitarea Teatrului, a Casei Meşteşugarilor, reabilitarea şcolilor sunt proiecte preluate, lipsesc însă cele noi! Calitatea execuţiei care este sub nivelul aşteptat, mult-promisa muncă de calitate a fost compromisă în mod repetat. Printre proiectele proprii putem aminti: continuarea anvelopărilor blocurilor, dar nu în ritmul şi în cantitatea promisă, reabilitarea pieţelor, continuarea amenajării parcărilor în M16, multe trotuare astfaltate care după un timp au fost distruse din cauza nesincronizării lucrărilor la reţelele edilitare, dar nu pot enumera aici nici un proiect de importanţă majoră: dotarea parcurilor cu aparate de fitness nu poate înlocui construirea unui pod, construirea unui săli polivalente sau a centurii de ocolire promise! Mereu se caută vinovaţi, motiv pentru care primarul a lansat atacuri nefondate la adresa consilierilor, acuzându-ne pentru nerealizările proprii.
Să tragem o concluzie la final de mandat: a fost o perioadă de stagnare pentru oraş, standardele de viaţă au rămas în urmă faţă de Baia Mare sau Zalău. A fost doar multă agitaţie, multe promisiuni, zeci de conferinţe de presă fără conţinut, care însă nu vor substitui niciodată realizările aşteptate de sătmăreni!
Reporter: De ce un specialist, cu expertiza dvs, a fost marginalizat de către UDMR, prin îndepărtarea din postul de lider al grupului UDMR din Consiliul Local?
Maskulic Csaba: Implicarea mea activă şi seriozitatea cu care am abordat multe teme administrative, implicit au adus şi o recunoaştere din partea comunităţii. În cadrul organizaţiei noastre, mulţi au interpretat această atitudine ca şi una electorală, deşi eu nu am avut nici o intenţie de a prelua conducerea organizaţiei, s-a decis pentru schimbarea liderului de grup. Totuşi, fiind devotat acestei responsabilităţi şi pe baza încrederii acordate prin votul sătmărenilor, am continuat cu acelaşi devotament munca începută, am rămas cel mai activ consilier local.
Pentru Dorel Coica oricine care are cunoştinţe minime în administraţie, oricine care este bine văzut de români şi maghiari, este un adversar periculos. Eu voi fi şi în continuare partener în orice activitate bazată pe profesionalism, care aduce o schimbare spre bine în oraş, dar voi fi adversarul deciziilor pur politice, electorale, fără fundamentare, voi fi inamicul cheltuirii iresponsabile de bani publici.
Reporter: Cum comentaţi pasivitatea cvasi-totală a unor consilieri locali, de exemplu PSD sau ALDE?
Maskulik Csaba: Ei fiind majoritari în consiliu, aflaţi şi la conducerea oraşului, au luat deciziile în biroul primarului, ca atare nu aveau ce comenta asupra proiectelor iniţiate. Eu m-aş bucura cel mai mult să avem 23 de consilieri mai activi, care să dezbată teme importante, să fie un dialog constructiv din care să iasă decizii întemeiate. Însă, după cum aţi văzut probabil, de foarte multe ori am avut obiecţii fundamendate, întrebări pertinente, la care am primit ca răspuns un „sigur, sigur” echivalent cu zero, sau atacuri la persoană.
Reporter: Prin contactele dvs. cu mediul de afaceri, care consideraţi că este opinia marilor agenţi economici vizavi de activitatea administraţiei locale?
Maskulik Csaba: După experienţa mea de 16 ani în conducerea firmelor importante în economia locală, precum şi din discuţiile cu actualii manageri, confirm faptul că Satu Mare nu este un oraş care să faciliteze investiţiile. Singura măsură concretă, acordarea facilităţilor fiscale pentru investitori, proiectul conceput de noi, a fost blocat timp de un an de către primar, iar acum propunerea noastră de a reduce cotele de impozit are acelaşi soartă: nimeni nu îşi asumă responsabilitatea pentru o astfel de măsură. Eu sper ca următoarea conducere a oraşului – oricare să fie culoarea ei politică – să fie mult mai atentă la sfera economică, sper ca 2016-2020 să fie o perioadă mult mai constructivă pentru dezvoltarea Municipiului.
Un om normal,stie ce spune, unom ce trebuie pus prin vot in fruntea cetatii. un om priceput!!!
View Comment