Interviu TRANȘANT cu șeful Poliției Satu Mare. Răspunsuri directe la întrebări incomode
PresaSM i-a luat un interviu actualului șef al Inspectoratului Județean de Poliție, Sorin Daniel Stan. Inspectorul șef a răspuns direct la întrebări tranșante. Fapt de apreciat, cu atât mai mult cu transparența este benefică tocmai comunității sătmărene. Care are dreptul să știe care sunt problemele cu care se confruntă Poliția Satu Mare.
Reamintim că luna trecută Sorin Daniel Stan a câștigat concursul, cu nota 8,30, pentru ocuparea funcției de inspector șef al Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare.
REPORTER. Ce nu ați reușit să faceți în scurtul dvs. mandat ca si interimar și ce vă doriți să faceți acum, ca și ocupant de drept, prin concurs, a acestui post?
Sorin Daniel Stan: Prioritățile mele, atât pe perioada cât am fost împuternicit să îndeplinesc funcția de șef al Inspectoratului, cât și acum, când sunt numit în această funcție, în urma promovării concursului sunt să asigur funcționarea cât mai bună a instituției, din toate punctele de vedere și să asigur un climat de încredere atât în instituția Poliției cât și între polițiști.
Funcția mea mă obligă să depun toate eforturile necesare ce stau în sarcina mea pentru a ridica la nivel înalt rezultatele acestui inspectorat, de la creșterea încrederii cetățenilor în poliție, la asigurarea securității bunurilor și vieții sătmărenilor și creșterea sentimentului de siguranță, în rândul populației, până la găsirea celor mai bune soluții în cadrul inspectoratului, în ceea ce privește organizarea muncii și crearea unui climat de lucru propice performanței.
Faptul că sunt responsabil de activitatea acestei instituții, mă onorează, dar în același timp, mă obligă, să impun standarde de performanță ridicate, care să ducă la o reacție promptă a instituției la nevoile cetățenilor, ținând cont de evoluția și tipologia fenomenelor infracționale, care sunt într-o continuă schimbare și sunt din ce în ce mai complexe și mai diverse.
REPORTER. Care este actuala situație a personalului in IPJ? Cum faceți față situației operative?
Sorin Daniel Stan: Este cunoscut faptul că gradul de ocupare al funcțiilor în cadrul instituției, nu atinge procentul de 80%. Cu toate acestea, prin implicarea fiecăruia dintre noi, reușim să acoperim toate domeniile care sunt în competența noastră și să facem față situației operative existente în acest moment.
Pe de altă parte rezolvarea problemei deficitului de personal este în permanenta atenție a Ministerului Afacerilor Interne și a Inspectoratului General al Poliției Române fiind făcute demersuri în acest sens. Suntem atenți la nevoile și solicitările cetățenilor, desfășurăm în permanență activități pentru menținerea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publica, pe toate componentele activității.
Structura specializată de prevenire se află în permanență, în dialog cu cetățenii județului, se fac eforturi pentru a-i deprinde pe aceștia, cu noțiunea de prevenție. Trebuie să conștientizăm faptul că prevenția este esențială și că stă în puterea fiecăruia dintre noi să prevenim situațiile nedorite în care putem fi implicați.
Iar prin buna colaborare cu mass media, aducem în atenția opiniei publice recomandările instituției, în diverse domenii de activitate. Ceea ce trebuie să înțeleagă cititorii dvs., este faptul că, fiecare dintre noi face parte din comunitate, suntem o componentă a acesteia și că, doar împreună, putem să contribuim la liniștea cotidiană. Totodată, trebuie să fim, fiecare dintre noi, mai responsabili, mai atenți la nevoile celor de lângă noi și să respectăm legislația.
REPORTER. Considerați că ar fi oportună transferarea personalului TESA în operativ și înlocuirea acestuia cu personal civil? După modelul altor posturi din IPJ?
Sorin Daniel Stan: Rolul fiecărei structuri din cadrul Inspectoratului este foarte bine definit si fiecare structură, fie ea operativă sau neoperativă, își are menirea în buna desfășurare a activității ce ne revine în competență. Sigur că mi-aș dori să acopăr deficitul de resursă umană, în structurile operative, dar nu se poate ignora importanța componentei de suport a instituției.
REPORTER. Există polițiști care dau dovada de o lipsă de implicare și pregătire, dar și polițiști excepționali. Ce anume generează această discrepanță?
Sorin Daniel Stan: Sunt persoane care au învățat și s-au instruit pentru a deveni oameni ai legii, care pun în practică toate cunoștințele și experiența profesională pe care au acumulat-o, care își dedica întreaga energie, pentru a fi în slujba cetățenilor.
Sunt oameni care pornesc în fiecare dimineață, spre o zi de la care nu știu ce așteptări să aibă, spre o zi în care se confruntă cu situații din ce în ce mai diverse și complexe, care îi pun în postura de a lua hotărâri pentru binele și siguranța celor din jur. Misiunea poliției nu este una ușoară, este una în care polițiștii în fiecare moment, în fiecare zi își asumă un risc.
Avem polițiști foarte bine pregătiți. De altfel, și statistica privind infracționalitatea sesizata a urmat un trend descendent în ultima perioadă. Atingerea unui nivel ridicat de pregătire profesională și de implicare din partea tuturor polițiștilor care își desfășoară activitatea în cadrul IPJ SM este o preocupare permanentă a comenzii inspectoratului.
Poliția trebuie privită în ansamblu și este de datoria fiecărui polițist să contribuie la imaginea instituției și să depună toate eforturile pentru îndeplinirea menirii pe care o are prin profesia de polițist.
REPORTER. Considerați că mass-media este un impediment în activitatea muncii de poliție sau un factor de sprijin?
Sorin Daniel Stan: Îmi doresc ca relația poliției cu mass-media să fie una benefică. Industria știrilor presupune o legătura indispensabilă a mass-media cu poliția. Prin cunoașterea, de către populație, a cazurilor pe care le rezolvăm, a recomandărilor pe care le transmitem și pe care dumneavoastră le aduceți la cunoștința oamenilor ei ajung să cunoască anumite situații cu care s-au confruntat și alte persoane și din care să poată învăța.
Cunoscând obiectivele și recomandările noastre, transpuse în știrile presei, vor înțelege rolul acțiunilor de prevenire a criminalității și își pot dezvolta o atitudine civică și preventivă corespunzătoare. Specificul activității poliției și elucidarea aspectelor legate de comiterea unor fapte antisociale, impun respectarea unor metodologii și proceduri de lucru, care implică anumite limite în comunicarea către opinia publică a detaliilor legate de cauzele aflate în lucru.
Polițiștii instrumentează cauze diverse, și în cele mai multe cazuri divulgarea unor aspecte legate de muncă sau de stadiul verificărilor ar putea periclita rezultatul eforturilor depuse până la acel moment și ar putea duce, chiar la încetinirea obținerii rezultatului final.
REPORTER. Care este situația secțiilor de poliție din județ, în general?
Sorin Daniel Stan: La nivelul județului Satu Mare funcționează 8 secții de poliție rurale. Gradul de acoperire cu resursă umană este direct proporțional cu cel de la nivelul instituției. Prioritatea noastră în această zonă este de a mări numărul de patrule acolo unde situația operativă impune acest lucru.
REPORTER. Ce așteptări aveți de la autoritățile județene și locale?
Sorin Daniel Stan: Până în prezent, colaborarea dintre Poliție și celelalte autorități și instituții județene și locale a fost una de bun augur, așa că ceea ce ne dorim pentru viitor este să ne menținem gradul de colaborare la același nivel și să reușim să conștientizăm comunitatea, că toate eforturile depuse de către reprezentanții fiecărei instituții sunt în slujba și pentru binele comunității.