Cea mai lungă eclipsă de Lună din acest secol, vizibilă și din Satu Mare
Cea mai lungă eclipsă de Lună din acest secol, vizibilă și din Satu Mare. Eclipsa va avea loc în noaptea de 27 spre 28 iulie 2018 (vineri spre sâmbătă) și va dura 103 minute, anunță astronomii.
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” anunță că în noaptea de 27 spre 28 iulie 2018 (vineri spre sâmbătă) se va produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă din țara noastră în condițiile unui cer senin. Eclipsa va fi cea mai lungă din acest secol și va dura 103 minute.
„Dacă va fi senin, fenomenul va putea fi observat de oriunde din România, în afară de primele minute când Luna încă nu a răsărit. Cea mai spectaculoasă parte a eclipsei, intrarea în umbră și traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate din România. Luna va răsări la apusul Soarelui, dar în partea opusă de cer, punctul cardinal est-sud-est. În momentul răsăritului, Luna se va afla în penumbra planetei noastre, însă mai mult ca sigur, nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar,” anunță Observatorul Astronomic.
Cea mai lungă eclipsă de Lună din acest secol, vizibilă și din Satu Mare. Luna va răsări după ora 21:00
Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începerea eclipsei când Luna se află sub orizont. Pentru Satu Mare, Luna va răsări la ora 21:01.
După răsăritul Lunii, trebuie doar să așteptați ca această să intre în umbră.
“Veți putea vedea cum marginea stângă a Lunii va deveni mai puțin strălucitoare decât restul discului. Nu uitați să priviți Luna din când în când, pentru a vedea cum umbra avansează pe disc. Culoarea Lunii se va schimba regiunile acoperite de umbră. După numai o oră Luna se va afla în totalitate în umbra pământului. De atunci tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanțe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind și momentul în care începe totalitatea,” anunță Observatorul Astronomic.
Totalitatea durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 2000-2100, însă la diferență mică de eclipsele din 26 iunie 2029 și 7 iulie 2047, care vor avea totalități cu durata de 102 minute. Momentul totalității este spectaculos pentru că Luna va fi colorată în nuanțe de portocaliu-roșu-cărămiziu, mai spun astronomii.
După miezul nopții, Luna va ieși din umbră, iar eclipsa se va termina după ora două dimineața.
Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an și a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 și 2019.
Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.
În ce condiții e observabilă eclipsa
Eclipsa va putea fi observată fără ajutorul instrumentelor astronomice. Totuși, cu un binoclu veți putea vedea mai bine schimbarea culorii astrului. Cu ochiul liber va fi necesar să priviți Luna din când în când pentru a observa fazele importante ale fenomenului.
Dacă doriți să și imortalizați momentul, este bine să folosiți un trepied. Asta pentru că aveți nevoie de timpi de expunere de 0,5-2 secunde, în funcţie de gradul de întunecare a discului lunar.
“Sub Lună se va afla planeta Marte, vizibilă ca un astru punctiform foarte strălucitor. În timpul eclipsei pot fi observate alte trei planete: Venus (până în ora 22), Jupiter (până la miezul nopții) și Saturn (toată noaptea),” mai anunță astronomii.
În ceea ce privește condițiile meteorologie, la noi, noaptea de vineri spre sâmbătă va aduce un cer parțial noros. Cu toate astea, astronomii amatori ar putea avea șansa să observe fazele importante ale eclipsei.