Asta e REALITATEA! Majoritatea sătmărenilor au salariul minim pe economie!
Un raport al Patronatului Investitorilor Autohtoni, care a analizat veniturile realizate de români în perioada 2016-2017, arată că mai bine de jumătate dintre sătmăreni au contracte de muncă care le asigură doar venituri de sub 350 de euro lunar, adică salariul minim pe economie.
Potrivit datelor, 51,03% dintre sătmăreni au sub echivalentul în euro a 1.600 de lei, iar 14,8% câștigă între 1.600 și 1.800 de lei. 13,85% dintre locuitori au venituri cuprinse între 1.800 și 2.400 de lei. Tot potrivit PIAROM, 7,2% dintre locuitorii județului se pot lăuda cu venituri care ajung până la 2.800 de lei. 6,8% câștigă până în 1000 de euro lunar, iar peste 1.000 de euro câștigă doar puțin peste 3% din locuitorii județului. Doar 0,3% sunt cei care au venituri de peste 2.000 de euro, adică peste 9.300 de lei.
În regiunea de nord-vest stăm chiar foarte bine
Situația din Satu Mare poate fi considerată bună în raport cu vecinii din Maramureș, județ care se află pe primul loc pe lista județelor cu cele mai mici salarii din țară. Peste 65% dintre maramureșeni au salarii mai mici de 350% lunar. Angajații din Maramureș sunt urmați de cei din Suceava, Vrancea, Vaslui și Harghita. În toate aceste județe, procentul angajaților care câștigă salariul minim pe economie este de peste 60%.
Nici Sălajul nu stă mai bine la acest capitol. Și aici, 57% din populație e remunerată cu sub 350 de euro lunar. În Bistrița-Năsăud procentul celor cu salariul minim este de peste 55%, iar în Bihor, 54%.
La polul opus stă Cluj, care intră și pe lista orașelor cu cele mai mari salarii, alături de Capitală. Clujul are 40% dintre angajați cu salariul minim, dar peste 11% dintre locuitori se pot lăuda cu o salarizare de peste 1.000 de euro.
“Municipiul București înregistrează cea mai ridicată pondere a contractelor individuale de muncă salarizate cu peste 1.000 euro lunar (16,20% din total), urmat de Județul Cluj (11,16%) și Județul Ilfov (11,06%),” se arată în raportul PIAROM.
În peste 80% din județe salariații de la stat câștigă mai bine decât cei de la privat
Un alt fapt îngrijorător pentru cei de la PIAROM este în 80% dintre județele țării, cele mai mari salarii nu se află în sectorul privat, ci în sectorul public.
„Doar în mai puțin de 20% dintre județe, pe primul loc în ceea ce privește nivelul de salarizare, se află o ocupație specifică sectorului privat; în celelalte, pe primul loc se află o ocupație specifică sectorului public, în principal din învățământ sau sănătate,” se arată în raport.
Iar în 13 județe, cei care câștigă cel mai mult sunt profesorii și doar în nouă județe salariații care duc acasă cei mai mulți bani sunt IT-iștii.
„Principalele grupe de ocupații aflate pe primul loc în ceea ce privește salarizarea, la nivel de județ, sunt următoarele: Profesori în învățământul primar și preșcolar – 13 județe, Analiști programatori în domeniul software – 9, Profesori în învățământul secundar – 6 județe și Directori de întreprinderi și conducători din domeniul administrativ – 4 județe,” se arată în raport.
Studiul a luat în calcul veniturile salariale înainte de majorările operate de către guvern în sectorul public.
Salariile zecilor de mii de functionari publici, sunt tot minim brut pe economie ?Nu ma refer la invatamant, politie, armata,(cei din sanatate, au si buzunare) Ma refer la trantorii angajati pe baza carnetului de partid in primarii, deconcentrate, consiliu judetean, prefectura, ministere, ssmd. Ei care huzuresc (majoritatea) din taxele si impozitele platite de cei cu minim pe economie, ce salarii au ?
View CommentNu va mai luați după statistici. Pe hârtie e una, în mana e alta. Sunt patron și dau aproape minim pe contract și 3000 în mana. Nu îmi permit sa platesc contributii pt un salar de 3000 lei net.
View CommentVrei o vizita de la garda financiara??
View Comment