S-a votat! Asistații social care nu muncesc rămân fără pomană
Persoanele asistate social care sunt capabile de muncă şi care refuză un loc de muncă, nu vor mai primi acest ajutor social, îl vor pierde.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat a fost votat miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională.
Potrivit expunerii de motive, modificarea legii este necesară pentru că numărul persoanelor care încearcă să îşi găsească un loc de muncă aducător de venit, care să îi scoată de sub incidenţa legii, scade pe zi ce trece şi, mai mult decât atât, numărul persoanelor care refuză activităţi sezoniere retribuite creşte, preferând ajutorul bănesc al statului în locul muncii.
De asemenea, legea îşi doreşte să îndrepte situaţiile în care persoane care lucrează la negru şi care beneficiază, deopotrivă, de o formă de ajutor social prin legea venitului minim. Noua lege prevede că refuzul unei oferte de muncă duce la pierderea ajutorului social, iar faţă de varianta adoptată de Senat, dosarul va putea fi repus doar după 12 luni şi nu după şase luni.
S-a dovedit în ultimii 17 ani că majoritatea beneficiarilor nu au acceptat altă alternativă, cea oferită de un angajator, astfel încât să aibă o carte de muncă, să plătească taxe şi impozite şi să aibă beneficii mai mari.