FOTO. ATENȚIE, sătmăreni! Mega escrocherie online în numele Poliției!
Poliția Română avertizează asupra unei noi escrocherii care se propagă în mediul online și căreia i-au căzut deja pradă mai mulți cetățeni. Campania de fraudare se folosește chiar de numele Poliției Române.
Specialiștii în criminalitate cibernetică avertizează asupra unei noi escrocherii care se propagă în mediul online. Campanii prin care se încercă fraudarea victimelor, prin sisteme informatice, se folosește chiar de numele Poliției Române, avertizează autoritățile.
Polițiștii au pus la dispoziție o imagine cu mesajul primit de victimele tentativei de fraudare, iar utilizatorii sistemelor informatice care primesc acest mesaj sunt îndemnate să se adreseze poliției și să nu plătească răscumpărarea care le este solicitată. Autoritățile avertizează că de cele mai multe ori victimele nu își vor recupera fișierele blocate.
„Poliția Română vă recomandă să nu plătiți suma cerută pentru decriptarea fișierelor, în cazul în care calculatorul este virusat, întrucât de cele mai multe ori nu veți recapătă fișierele. Anunțați de îndată Poliția în cazul în care sunteți victime ale unor astfel de atacuri. Vă recomandăm să faceți back-up-uri regulate ale datelor stocate pe sistemul informatic, să mențineți sistemul updatat și să instalați un program de tip antivirus. De asemenea, nu deschideți niciodată un atașament primit de la o persoană necunoscută sau un link neobișnuit primit pe rețelele de socializare,” îi îndeamnă polițiștii pe utilizatori.
Pentru mai multe informații, utilizatorii sunt îndemnați să acceseze site-ul www.nomoreransom.org. Proiectului No More Ransom este unul derulat de către Poliția Română și DIICOT pentru a combate programele de tip ransomware.
În luna decembrie 2017, polițiștii Direcției de Combaterea a Criminalității Organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 7 percheziții la persoane bănuite că ar fi infectat numeroase calculatoare cu programe malițioase și ar fi cerut recompense pentru decriptarea fișierelor afectate. Acțiunea s-a desfășurat în comun cu agenții internaționale precum Europol, FBI și National Crime Agency. Este primul caz din lume în care s-a reușit arestarea unor persoane bănuite de ransomware.