TOPUL reclamațiilor depuse de sătmăreni la Protecția Consumatorului. Țeapa cu telefoane, în vogă
La Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Satu Mare s-au depus în luna mai un număr de 37 de reclamații. Au fost cercetate și soluționate la nivelulul județului un număr de 34 de reclamații, din care 25 au fost încheiate în favoarea consumatorilor, iar nouă au fost neîntemeiate.
1. Un număr de 28 de reclamații au fost la produse și servicii nealimentare (respectiv 75,67 %)
2. Un număr de șase reclamații au fost la produse și serviicii alimentare (respectiv 16,22%)
3. Un număr de trei reclamații au fost la produse și servicii bancare (respectiv 8,11%)
Cele mai frecvente reclamații au avut ca obiect următoarele aspecte:
* Costuri majorate la Contracte de telefonie mobilă, servicii internet și tv, fiind înregistrate reclamații pe servicii de telefonie mobilă.
* Neacordare sau anulare de garanții la expresoare de cafea, frigidere, la telefoane mobile, televizoare, motocositoare, aparate de călcat
* Lucrări care nu respectă standardele de calitate, lucrări confecționare mobilier la comandă, lucrări de hidroizolații.
Prin actiunile de control au fost încheiate un număr de 61 de documente de constatare a contravențiilor, fiind aplicate sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare de 104.000 lei, la 14 operatori economici.
Printre lungul șir de abateri se numără:
-lipsa produselor de referinta pentru pachetele de 1+1 la pret de 50 % din al doilea produs sau 1+1 gratis pentru al doilea produs la comercializarea suplimentelor alimentare.
– lipsa instructiunilor de utilizare si a avertismentelor in limba romana la jucariiile comercializate.
-lipsa perioadei promotiei, pretul vechi nu este barat sau nu este mentionat pretul nou numai procentul de reducere la produsele cosmetice supuse promotiilor.
– data durabilitatii minimale depasita cu 2-3 zile la produce alimentare (iaurt, margarina, bere, chipsuri, untura de porc)
– lipsa contractelor pentru cei care inchiriaza spatiile de joaca pentru diferite evenimente pentru copi sau grupuri organizate de copii si parinti, mobilier invechit si deteriorat in spatiile de joaca.
– publicítate inselatoare, dobanda nominala este prezentata in procent/luna pentru a induce in eroare consumatorul, dobanda in procent/an fiind cu mult mai mare.