ALARMANT. Sătmarul, vândut hectar cu hectar către străini
Odată cu ridicarea interdicţiei cetăţenilor comunitari de a cumpăra terenuri agricole şi forestiere în ţara noastră din anul 2014, italienii şi austriecii au cumpărat și arendat prin intermediul unor societăţi comerciale peste 10% din suprafaţa agricolă a judeţului nostru, adică peste 20.000 din cele 210.000 hectare cât însumează suprafaţa agricolă a judeţului nostru.
În momentul de faţă, nimeni nu ştie cu exactitate cât teren agricol din judeţ se află sub controlul străinilor, fie că este vorba despre arendare sau despre cumpărare. Până în 2014 legea nu le permitea străinilor să cumpere teren ca persoană fizică, astfel că aceştia trebuiau să-şi înfiinţeze firme în România pentru a putea cumpăra terenuri. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care nu se ştie cu exactitate câte hectare de teren se află în proprietatea străinilor.
În zona comunelor Craidorolţ – Terebeşti străinii deţin circa 4.000 de hectare, fiind zona cu cele mai multe terenuri controlate de aceştia. De asemenea, şi în zona Culciu – Cărăşeu – Valea Vinului – Pomi, străinii deţin, în proprietate sau în arendă, peste 3.000 de hectare de teren arabil, iar în zona Acâş – Supur circa 2.000 de hectare.
De asemenea, şi în zona Lazuri – Dorolţ străinii deţin circa o mie de hectare de teren. Cele mai puţine terenuri deţinute de străini sunt în zona Carei-Tăşnad. Aici au fost înfiinţate asociaţii agricole puternice, lucru ce a împiedicat înstrăinarea terenurilor.