Cum riscă nord-vestul României să rămână fără curent electric
După ce a cheltuit peste 25 milioane euro, împrumutate în 2009 de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), un proiect strategic pentru asigurarea securităţii energetice în Nord-Vestul României este blocat. Și asta pentru că cei de la Transelectrica nu au putut să exproprieze câțiva proprietari de terenuri, care sunt de negăsit.
Site-ul Hotnews a făcut public un document prin care a arătat că „pusă în pericol siguranţa energetică în Nord-Vestul ţării”. Documentul este emis de către Ministerul Economiei este o notă de fundamentare pentru ca, printr-o Hotărâre de Guvern, să fie urgentat proiectul de construire a unei linii electrice aeriene (LEA) de înaltă tensiune.
Potrivit Ministerului, menţinerea siguranţei energetice în NV României a devenit „extrem de dificilă şi costisitoare”, fiind periclitată alimentarea cu electricitate a consumatorilor în eventualitatea unor avarii ale sistemului energetic naţional, pentru că „interconexiunea cu sistemele energetice vecine (n.r. – din Ungaria şi Ucraina) nu mai asigură acelaşi nivel de rezervare a capacităţilor necesare menţinerii echilibrului în reţeaua electrică de transport”.
În Nord-Vest, reţeaua de transport constă într-o singură linie aeriană de înaltă tensiune, întinsă între Roşiori (judeţul Satu Mare) şi Oradea Sud. Tocmai pentru că e una singură, aceasta are ca și plan de rezervă câteva linii de medie tensiune ce leagă alte zone (două de Mintia, una de Arad, două de Zalău şi una de Cluj), plus alte linii mai mici care descarcă energia obţinută la hidrocentralele din Remeţi, Munteni, Săcădat şi Fughiu.
În concuzie, în cazul în care cedează rețeaua principală de electricitate, există toate șansele ca sute de mii de oameni să rămână fără curent electric. Asta dacă autoritățile nu reușesc vreo minune între timp, și să mai construiască o linie electrică aeriană de înaltă tensiune.