Adio, Olimpia! Clubul fanion al județului Satu Mare a dispărut. Retrasă din campionat
Adio, Olimpia Satu Mare! Visul frumos s-a terminat. Preşedintele Consiliului Director al Olimpiei, Istvan Merkli, a informat Federația Română de Fotbal că retrage echipa din actualul sezon al Ligii 2. În acest moment, datoriile clubului sunt de peste jumătate de milion de euro.
Consiliul Județean s-a retras din asocierea care asigura finanțarea. Rămasă singură și în imposibilitatea de a asigura finanțare, conducerea Primăriei Satu Mare a decis să se retragă la rândul său. Urmând să preia juniorii echipei și să deschidă o secție de fotbal în cadrul Clubului Sportiv Municipal Satu Mare.
Situația Olimpiei este oricum ingrată, fiindcă a fost penalizată până în acest moment cu 42 de puncte, fiind la -19. Situație imposbil de surmontat. Practic, singura soluție a rămas retragerea.
Reamintim că în luna mai a anului 1921 la Subcomitatul Regional Oradea al F.S.S.R. s-a prezentat o delegație care a solicitat afilierea proaspăt înființatei echipe Olimpia Satu Mare. Dintre numele fotbaliștilor legitimați cu acel prilej au ajuns până la noi următoarele: I.Mihalca, Gh.Șuta, D.Pop, E.Gross, E.Nyul, S.Frank, C.Rațiu, V.Sabău, J.Winkller, A.Șoranu, C.Hotyar, K.Kokenessi.
După cinci ani Olimpia câștigă campionatul zonal și se califică în sferturile de finală ale campionatului național de fotbal, unde este eliminată de către multipla campioană Chinezul Timișoara. În 1934, Olimpia se califică în sferturile de finală ale primei ediții a Cupei României. În toamna aceluiași an se înființează Divizia „B”, iar în seria a III-a participă și Olimpia C.F.R. Satu Mare. Peste doi ani, în urma reorganizării fotbalului românesc, Olimpia ajunge în Divizia „A”, dar retrogradează imediat.
După al Doilea Război Mondial urmează o perioadă tulbure, marcată de fuziuni, reorganizări și scandaluri la diviziile inferioare. Abia în anul 1974 Olimpia promovează în prima divizie, unde un an mai târziu obține cea mai bună performanță a sa din perioada divizionară a campionatului național, locul 9. După o retrogradare și o altă promovare în divizia de elită, Olimpia ajunge în 1978 în finala Cupei României, unde este învinsă. După doi ani echipa revine în „B”, unde a fost printre fruntașele seriei, până în 1993 când retrogradează în divizia „C” în urma unui scandal. Peste doi ani Olimpia revine în „B”, iar în 1998 promovează în „A”, dar retrogradează imediat.
De-a lungul existenței sale Olimpia a purtat diverse nume, unele fiind utilizate înainte sau după, și de alte echipe sătmărene (Someșul, C.F.R., Metalul), acestea fiind: Olympia CFR, Locomotiva, Progresul, ASMD (Asociația Sportivă Muncitoresc-Dinamovistă), Sătmăreana, ACF Olimpia.