Un bilanț al tuturor forțelor și mijloacelor, din cadrul I.G.S.U. și al structurilor subordonate, implicate în această intervenție demonstrează amploarea și efortul depus. Pe parcursul celor douăzeci de zile, pe amplasamentul sondei de gaz au acționat pompieri din opt inspectorate județene după cum urmează: ISU Bihor cu 77 pompieri, ISU Bistrița Năsăud cu 15 pompieri, ISU Cluj cu 5 pompieri, ISU Maramureș cu 44 pompieri, ISU Mureș cu 7 pompieri, ISU Sălaj cu 60 pompieri, ISU Timiș cu 42 pompieri, iar ISU Satu Mare cu o medie zilnică de 45 de pompieri.
Tehnica dislocată pe amplasament a fost asigurată tot din cadrul mai multor inspectorate județene, după cum urmează:
Zilnic, la fața locului, pe întreaga durată a desfășurării operațiunilor au fost prezente echipaje medicale cu două ambulanțe SMURD. De asemenea, pe tot parcursul intervenției, zona a fost asigurată prin rotație, de echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Carei cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un APIC Duster.
Această angrenare masivă de forțe și mijloace a fost realizată în vederea atingerii dezideratului principal al armei noastre: SIGURANȚA CETĂȚENILOR!
Un alt aspect important, care a fost urmărit, în această perioadă, a fost cel de informare corectă și oportună a comunității. În acest sens, au fost organizate și desfășurate trei întâlniri, la care au fost invitați cetățenii comunei, cărora le-au fost prezentate imagini și filmări de pe amplasament și li s-au explicat operațiunile care trebuie desfășurate în vederea captării gazului. La aceste întâlniri au participat: prefectul județului Satu Mare, reprezentanții Consiliului Local Moftin, reprezentanții I.G.S.U și reprezentanții firmei canadiene, care au prezentat pe rând măsurile întreprinse și au răspuns tuturor întrebărilor cetățenilor, asigurându-i că nu exista risc de propagare a incendiului la locuințele acestora și, de asemenea, ca s-au făcut măsurători specifice de identificare a posibilelor noxe și a nivelului de zgomot și ca nici acestea nu pun în pericol sănătatea cetățenilor.
Tot, în vederea unei informări corecte a cetățenilor, au fost organizate trei conferințe de presă, la care au participat reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, reprezentanții companiei canadiene care deține în concesiune perimetrul pe care se află sonda Moftinu 1001 și experți canadieni în controlul și asigurarea sondelor.
Toți factorii implicați: pompieri, specialiști în controlarea sondelor, autorități locale, județene și centrale, polițiști, jandarmi și-au adus contribuția la reușita acestei misiuni.
Trebuie pus un bemol cu privire la „succesul” IGSU la stingere focului. Acesta ii apartine specialistilor in Blow Out Control si mai ales a faptului ca apa de zacamant (due to a formation water break through)a fost canalizata spre putul eruptiv si a reusit blocarea gazelor. Eruptia a devenit a mist o „apa gazoasa” care a permis instalarea unui X-Tree (Cap de Eruptie) care va permite controlul definitiv al putului. Thanks God punga de gaze aa fost de un volum redus ceea ce a permis depletarea quasi rapida, in mare parte a gazelor din zacamant (debitul de alimentarea cu gaze a zonei eruptive fiind mai mic din cauza barierelor de permeabilitate decat debitul de eruptie).Represurizarea zonei in scopul exploatarii may take a long while.
Operatorul sondei poate pune acest incident in capitolul pierderi financiare, speranta exploatarii economice a acestei zone fiind practic nule in viitorul apropriat.
View Comment