FOTO/VIDEO. PresaSM anunță în premieră: Sonda de la Moftin a fost ÎNCHISĂ de tot!
Surse au declarat în premieră pentru PresaSM că situația de sonda din Moftin este rezolvată definitiv. Mai exact, specialiștii canadieni au reușit să capteze jetul de gaz și apă, astfel încât nu mai există niciun pericol în acest moment.
Ce spun POMPIERII: La sfârșitul celei de-a douăzecea zile de la izbucnirea incendiului la sonda de gaz de la Moftinu Mare, intervenția pentru captarea în siguranță a gazului și închiderea sondei a fost finalizată.
Această misiune de amploare, desfășurată sub comanda integrată a inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a presupus, pe tot parcursul ei, coordonarea a două componente – cea de intervenție în vederea închiderii sondei, pe de o parte și cea de asigurare a protecției personalului și utilajelor care au acționat la fața locului, pe de altă parte.
Un bilanț al tuturor forțelor și mijloacelor, din cadrul I.G.S.U. și al structurilor subordonate, implicate în această intervenție demonstrează amploarea și efortul depus. Pe parcursul celor douăzeci de zile, pe amplasamentul sondei de gaz au acționat pompieri din opt inspectorate județene după cum urmează: ISU Bihor cu 77 pompieri, ISU Bistrița Năsăud cu 15 pompieri, ISU Cluj cu 5 pompieri, ISU Maramureș cu 44 pompieri, ISU Mureș cu 7 pompieri, ISU Sălaj cu 60 pompieri, ISU Timiș cu 42 pompieri, iar ISU Satu Mare cu o medie zilnică de 45 de pompieri.
Tehnica dislocată pe amplasament a fost asigurată tot din cadrul mai multor inspectorate județene, după cum urmează:
- Punctul Mobil de Comandă instalat și operaționalizat la fața locului a fost adus din județul Mureș;
- 5 autospeciale de stingere de 9000 de litri de la ISU: BH, BN, CJ, SJ, TM;
- 6 autocamioane de intervenție de la ISU: BH, BN, CJ, SJ, TM;
- 5 motopompe NOVUS 600 de mare capacitate: BH, BN, SJ, TM, MM;
- 7 motopompe de la ISU: BN, MM, SJ, SM;
- 2 autospeciale C.B.R.N. de la ISU BH și ISU MM.
Zilnic, la fața locului, pe întreaga durată a desfășurării operațiunilor au fost prezente echipaje medicale cu două ambulanțe SMURD. De asemenea, pe tot parcursul intervenției, zona a fost asigurată prin rotație, de echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Carei cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un APIC Duster.
Această angrenare masivă de forțe și mijloace a fost realizată în vederea atingerii dezideratului principal al armei noastre: SIGURANȚA CETĂȚENILOR!
Un alt aspect important, care a fost urmărit, în această perioadă, a fost cel de informare corectă și oportună a comunității. În acest sens, au fost organizate și desfășurate trei întâlniri, la care au fost invitați cetățenii comunei, cărora le-au fost prezentate imagini și filmări de pe amplasament și li s-au explicat operațiunile care trebuie desfășurate în vederea captării gazului. La aceste întâlniri au participat: prefectul județului Satu Mare, reprezentanții Consiliului Local Moftin, reprezentanții I.G.S.U și reprezentanții firmei canadiene, care au prezentat pe rând măsurile întreprinse și au răspuns tuturor întrebărilor cetățenilor, asigurându-i că nu exista risc de propagare a incendiului la locuințele acestora și, de asemenea, ca s-au făcut măsurători specifice de identificare a posibilelor noxe și a nivelului de zgomot și ca nici acestea nu pun în pericol sănătatea cetățenilor.
Tot, în vederea unei informări corecte a cetățenilor, au fost organizate trei conferințe de presă, la care au participat reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, reprezentanții companiei canadiene care deține în concesiune perimetrul pe care se află sonda Moftinu 1001 și experți canadieni în controlul și asigurarea sondelor.
Toți factorii implicați: pompieri, specialiști în controlarea sondelor, autorități locale, județene și centrale, polițiști, jandarmi și-au adus contribuția la reușita acestei misiuni.
ISU Bihor cu 77 pompieri, ISU Bistrița Năsăud cu 15 pompieri, ISU Cluj cu 5 pompieri, ISU Maramureș cu 44 pompieri, ISU Mureș cu 7 pompieri, ISU Sălaj cu 60 pompieri, ISU Timiș cu 42 pompieri, iar ISU Satu Mare cu o medie zilnică de 45 de pompieri.
View CommentUltima poza spune tot-3 lucreaza restul spectator bine platit.Tot in Romania suntem
Avem destui specialisti competenti in Romania,faptul ca nu mai sunt concentrati intr-o anume structura de interventii speciale e vina sistemului.
View CommentE o rusine faptul ca am apelat la canadieni
Bine ca nu sunt victime,Doamne-ajuta !
1) Sonda este operata de o societate poloneza in contul canadienilor care au concesionat perimetrul de exploatare. Deci riscurile, responsabilitatea si deci toate costurile si penalitatile (care vor veni) incumba complet operatorului. Deci GALENGO esti alaturi de problema, care trebuie rezolvata de Operator care a facut apel la specialisti Blow Out Control cu experienta.
View Comment2)STEFAN sunteti complet in OFFSIDE, DA sunt 3 care lucreaza la instalarea Capului de eruptie (X-Tree), dar sunt petrolisti; pompierii care privesc alaturi nu au ce interveni in operatiuni pur tehnice.
3) Eruptia s’a produs datorita unor multitudini de greseli umane care denota o lipsa de profesionalism si in special cea legata de asigurarea a cel putin doua bariere de securitate la sonda in orce faza a operatiunilor.
4) Probabil zacamantul a fost puternic afectat de acest Blow out exploatarea lui eficienta in viitorul apropiat fiind putin probabila.
5) Autoritatile romane (ANRM??) vor aplica probabil o penalitate destul de severa pt aceasta lipsa de profesionalism care a rezultat intr’o poluare severa si o risipa de resurse miniere romanesti.