FOTOGALERIE. Plantație unică în Europa, la Satu Mare. Susținere de la cel mai înalt nivel
O plantație din Satu Mare a atras atenția întregii Europe. Inclusiv ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost să o viziteze personal. Concret, un localnic din Ciuperceni a reușit performanța de a deține cea mai mare plantație de goji din Europa.
Povestea plantației de la Ciuperceni, unică în România, a început acum șapte ani de zile când proprietarul, Emeric Kolbaszer, a pus bazele unei afaceri în agricultură mizând pe o plantă prea puțin cunoscută atunci pe meleagurile noastre.
Cu cheltuielile de amenajare și întreținere ce se ridică la câteva zeci de mii de euro pe hectar, plantația de goji nu este o investiție de neglijat. Dar intensiv, se pot cultiva și 3.000 de plante pe un hectar, plante viguroase și sănătoase. Un kilogram de fructe goji se vinde la prețuri de trei, patru euro.
Dar cum orice proiect de mari dimensiuni are nevoie de sprijin, pentru Emeric Kolbaszer s-a schimbat inclusiv Legea Pomiculturii. Deputatul Ioana Bran a fost unul dintre artizanii acestei reușite, prin care cultivatorii de goji vor putea beneficia de fonduri europene.
”După vizita din vară a ministrului Agriculturii, Petre Daea, recent am aprobat în Parlament legea pomiculturii, neactualizată încă din 2003, care ajută producătorii de goji și de alte culturi mai noi să poată și ei primi subvenții de la stat și să acceseze fonduri europene (…) Deși în județul Satu Mare se cultivă goji din 2010, aceștia nu au putut beneficia nici de subvenții, nu au putut accesa nici fonduri europene. Este important de știut că Satu Mare are cea mai mare plantație de goji din România, iar România are cea mai mare plantație de goji din întreaga Europă”, a precizat Ioana Bran.
Ce spune Emeric Kolbaszer
Emeric Kolbaszer a făcut declarații în exclusivitate pentru PresaSM, pe care le vom reda în totalitate:
”Această investiție este una familiară: eu, soția și cei doi băieți care trăiesc peste hotare și care m-au ajutat financiar foarte mult să ajungem în această fază cu plantația. Eu sunt din municipiul Carei și fac naveta zilnic la Ciuperceni, unde este locația plantașiei, ce are o suprafașp de 12 hectare, din care momentan plantat cu plante 4,5 ha, de diferite vârste. Din 2009, de când am început cu această plantă, ani întregi am selectat un soi nou, Lycium barbarum ERMA, cu ajutorul specialiștilor de la Stațiunea de cercetare și dezvoltare pomicolă Cluj-Napoca și cercetările pentru conținut s-au făcut la UMF ,,Iuliu Hațeganu,, Cluj Napoca și UMF Hamburg.
Certificatul de soi l-am primit anul acesta, în martie, după 5 ani de monitorizare de la ISTIS București. Deci soiul apare în catalogul de plante. În decursul anilor, am fost contactat de mai mulți producători mici de goji, care aveau plante, de la diferiți vânzători de plante din țară, care nu prea au avut succes și nu au cunoscut tehnologia de cultivare a plantei. Așa am ajuns să dețină soiul nostru 42 de producători, din care 30, împreuna cu ale mele, au plantat cca 50-60 de hectare de goji. Așa că momentan în Europa la suprafață plantată suntem fruntași, totul în tehnologie bio.
Ca suprafață plantată cu goji, cu 12 hectare plantate, este firma GojiVital din Spania, care este cea mai mare, dar nu folosește tehnologia bio în producție și datorită climei, noapte tropicală, ce înseamnă că noaptea nu coboară temperatura sub 20 de grade, conținutul este diferit de ale noastre și nu prezintă interes pentru industria farmaceutică.
Am făcut un memoriu către domnul ministru Daea în primăvară, în care am expus avantajele pentru România, dacă se recunoaște necesitatea de a ne ajuta, cu modificări la legea pomiculturii, pentru a putea accesa fonduri europene prin proiecte, căci noi de 2 ani de zile exportăm produse în Europa și alte continente.
Ne-a onorat cu prezența în luna mai a.c., însoțit de echipa de la minister și AFIR, unde am fost mai mulți producători din toată țara și specialiștii cu care am realizat soiul. Domnul profesor Mocan Andrei de la UMF Cluj, ce a condus timp de 2 ani alți 8 cercetători în farmaceutică din diferite țări la Hamburg și care l-a convins pe domnul ministru și echipa cu care a venit despre oportunitatea de a susține această cultură. La această întâlnire au fost prezenți și conducătorii locali ai județului.
Sunt apolitic, nu sunt membru al unui partid, nici al UDMR, dar trebuie să spun că acești oameni au fost receptivi la doleanțele noastre, au înțeles oportunitatea națională și au trecut la fapte, iar acum, în decembrie, s-au eliminat ultimele obstacole ce le-am întâmpinat și le mulțumim încă o dată.
Mini plantații de goji se găsesc în tot județul nostru: Păulești, Urziceni, Vetiș, Carei…. ce însumează în prezent cca 3 hectare, dar sunt în curs de extindere. Așa că pe țară ocupăm un loc fruntaș. Prețul de achiziție, de anul acesta a fost de 6 euro/kg la fructe și de 23 de euro/kg la frunze uscate, iar pe 1 hectar se pot cultiva circa 3000 bucăți, ce în anul trei de la plantare trebuie să producă minim 2 kg/plantă. Așa că se poate calcula rentabilitatea față de alte culturi”.
50-60 de tone in anul al treilea pentru mere si pere. Hai compara….
Cea mai mare producatoare de goji ii China. De ce? Pentru ca forta de munca ii ieftina si pretul este mare per kg facilitand transportul.
Ia zi-ne cate boabe intra in 2kg si cate ore de munca. Altfel cum frant vrei sa calculam rentabilitate? Poate venitituri dar nu rentabilitate/profit.
Daca tot faceti atatia bani de ce va mai trebuie subventie?
3/4 euro la inceputul articolului, 6 euro la sfarsit, prin magazine ii vreo 10 euro. Decideti-va.
View CommentCea mai mare plantație din Europa nu e deținuta de domnul Emeric ! Mai este un roman de-al nostru in Portugalia ce are mai multe hectare plantate de Goji,așa ca nu mai exagerați atât! Kg de goji se vinde cu 10-15€/kg ,4€ oferă domnul Emeric altora ,e totul ……… ! De ce nu se vorbește și de alți producători de Goji din Romania,mai sunt destui cu plantații mai mari ! ……..
View CommentStimate domnule Victor!
View CommentReferirea la romanul nostru din Portugalia cred ca se refera la Daniel Cojocariu de langa localitatea Faro,ce are plantat 2 ha cu goji chinensis,un alt soi si calitati diferite de soiul nostru.De unde stiu asa de precis? Caci ne-a invitat in primavara acestui an,pe mine si pe doi cercetatori la dansul,de altfel cu Sana Goji,suntem in parteneriat si chiar incercam sa implementam soiul nostru in aceasta locatie.Vad ca domnia voastra este Toma Necredinciosul,de aceea va invit sa urmariti videoclipurile de pe pagina de FB,gojilandromania,unde o sa vedeti plantatia si ce parere are Daniel despre noi.Daca ati fi citit atent articolul este vorba de marimea plantatiei in tehnologia bio,dar sunt convins ca nu ati fost atent nici la pretul de 6 euro/kg si nu 4,iar acest pret nu e pretul de la tejghea,ci este pretul de achizitionare a fructelor si frunzelor,care sunt procesate.ambalate si livrate clientilor.Nu cunosc exact cate hectare sunt plantate cu goji,din alte soiuri in tara,eu m-am referit strict la grupul ce detine soiul nostru,dar v-as fi recunoscator daca mi-ati indica si alti producatori ce detin suprafata mai mare ca mine,nu de alta sa nu mor prost si doamne feri,nu vreau sa exagerez,caci fata de domnia voastra eu sunt un novice in goji
Stimate domnule Ion!
View CommentInainte de a va incerca sa va raspund,permiteti-mi sa va citez un dicton latin NON EST SINE CULPA,QUI REI QUAE AD SE NON PERTINET,SE IMMISCET ( Reg.iuris 19 ).Nu vreau sa compar productia unei plante goji,ce este un fruct de padure salbatic, Lycium barbarum ii spune si numele cu productia unui hibrid de mar sau par,caci asa si plopul va produce pere,cum s-a intamplat acum 28 de ani la Bucuresti.
Bineinteles China este cea mai mare producatoare de goji pe mapamond cu cele doua areale de bastina a plantei,Tibet si zona Ningxia,acoperind 99% din cerinta pietii mondiale la fructe uscate,constienti de asta ne-am propus sa tintim in prima faza cerinta de 1%,nisa ce nu o pot acoperii chinezii,produse procesate,nectar,gem,tincturi,ceai cu specificatia pe eticheta MADE IN EUROPE si 100% bio.In a doua faza vrem sa intram pe piata ind farmaceutice,o piata sigura,fara fluctuatii mari la pret,dar enorm de pretentioasa la continutul calitativ,vedeti ce influenta are clima asupra calitatii extractului din goji.
Ma bucur ca va intereseaza asa de mult cate boabe intra pe kg,dar trebuie sa va dezamagec,m-ati prins,nu stiu caci nu le-am numarat,dar la culesul manual se culege bob cu bob,chinuiala in lipsa mainii de lucru,circa 1 kg in medie poate sa culeaga un om pe ora.
De ce avem nevoie de bani? Pai ati vazut caruta pe care sa nu mai incapa?
Pai tocmai pentru a mecaniza cat mai mult procesul de productie,de ex o masina de cules tractata,OXBO 930 costa 110 000 de dolari si recolteaza cca 2 ha/zi,deci bani seriosi.
Domnia voastra vorbeste de pretul de vanzare cu amanuntul a fructelor uscate,MADE IN CHINA din magazinele noastre,pe cand in articol e vorba de pretul de achizitie momentan al fructelor si frunzelor ce urmeaza sa fie procesate,deci eu ma pot hotari la pretul de achizitie,in functie de pretul de achizitie al produselor de pe piata unde livram.
Ma bucur de intrebarile domniei voastre,la care sper ca v-am satisfacut curiozitatea,cu respect
Domnule Ion si domnule Victor…
View CommentInainte sa comentati la tot articolul in primele doua propozitii mi-am dat seama ca tot ce stiti despre goji este de pe google si cred ca aveti experienta zero despre goji.
Inainte sa intrebati la ce va trebuie bani ar trebui sa intrebati de ce cheltuieli presupune o plantatie de goji.
Inca un lucru ar fii de laudat faptul ca este o oportunitate pentru Romania in primul rand si ca prin Emeric Kolbaszer si alti domni care au fost implicati :cercetatori, profesori, politicieni, etc, Romania (romanii) a castigat oportunitatea de a iesii in fata cu produse de calitate net superioare fata de ce gasim pe piata, acesti oameni au realizat un lucru de pionerat adica nu te indruma nimeni cand incepi o plantatie de goji cu lucruri sigure 100% si se merge pe studiu adica incercari si daca incercarile dau rezultate atunci se decide care lucru este de facut, dar toate astea costa si se ridica la sume destul de mari si de aceea trebuie bani.
Eu cred ca acest lucru trebuie felicitat atat pe producator, pe cercetatori, profesori, politicieni care pot schimba lucrurile si care vad potentialul nu cred ca unu din acesti oameni trebuie ferfeliti eu cred ca oamenii care reusec si prezinta interes trebuie laudati nu sa aruncam in ei cu ce gasim.(nu trebuie sa fim hateri ca altu reuseste )
Va respect si multa sanatate si fericire in anul ce vine!!!
Ooo!!! Atac la numaratoare , domnul Ion , va invitam sa numarati boabele a 2kg de goji si dupa sa ne spuneti si noua,dar vrem sa stim cate boabe intra si de uscate si de proaspete ,sincer nu avem timp de asa ceva , posibil dumnravoastra aveti …
View CommentDomnul Victor! Care sunt acei „altii”? Sunteti cumva unul din ei ?
Multumim de incurajare si sustinere, tipic romanesc , comentarii rautacioase
Salut inițiativa, în fine este cineva care pune în pământ altceva decât grâu, orz, porumb sau cartofi și toamna se plânge că nu poate vinde. Normal, toată lumea are același lucru. Nu neg efectele benefice ale gojiului, și eu consum, dar pentru vitamina C recomand la toți puturoșii care preferă să ridica punga cu vitamine autentice în atmosferă protejată de la oricare supermarket să facă o plimbare prin județ și să culeagă niște măcieșe. Că noi mai avem din asta față de Europa civilizată occidentală unde nici buruiană nu mai e din cauza chimizării excesive.
View CommentPS. Pe când în județ cultură de șofran?