FOTO. Cum caută sătmărenii droguri pe internet. Și cum primesc sfaturi să le procure
Numărul cazurilor de consumatori de droguri care ajung la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean este în creștere, potrivit Cameliei Iacob, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Satu Mare. Iar despre modurile de ”achiziționare” a drogurilor, acestea sunt multiple.
Un sătmărean încearcă să obțină sfaturi despre cum să achiziționeze substanțe interzise, care se eliberează doar cu o rețetă specială de la medici. Este vorba despre un tânăr sătmărean, care a postat un astfel de mesaj pe tpu.ro, iar în câteva ore a și primit câteva sfaturi.
Tânărul – care s-a autodenumit ”Derude”, a postat următorul mesaj.
”Cum pot face rost de xanax fara prescriptie in satu mare? Mai nou nu am nici un chef de viata si incep sa ma gandesc prea mult la toate. As merge si la un psiholog, dar parintilor mei li se par lucrurile astea doar figuri de adolescenti, ceea ce ar putea fi adevarat, vreau totusi foarte mult sa incerc xanax pentru ca am auzit ca ajuta, nu il vreau pentru „a ma droga” cum o fac altii, vreau doar sa ma ajute”, este mesajul lui Darude.
Un sătmărean, care a a folosit apelativul ”suntserios” i-a replicat scurt: ”Cauti pe la traficantii de droguri… Si zici ca ai tai nu au dreptate si astea nu sunt doar figuri de adolescent?”
Sătmăreanca ”Alina Diana” a fost ceva mai explicită și l-a atenționat pe ”tânăr”.
”Acest medicament nu se da fara reteta prescrisa de medic, se recomanda doar la adulti! Iti recomand sa nu folosesti medicamente de tipul acesta deoarece provoaca dependenta, incearca sa ai o discutie serioasa cu parintii sa mergi la un pshiolog(dar la scoala unde inveti nu aveti pshiolog incearca acolo daca nu vor parinti), mergi si discuta cu un preot el te va ajuta foarte mult”, este mesajul ”Alinei Diana”.
Reamintim că în 2015 au fost raportate cinci cazuri de urgențe medicale pe fondul consumului de canabis (consum singular sau în combinație cu alcool), iar în perioada ianuarie – octombrie 2017 s-au raportat 15 cazuri de persoane care au avut nevoie de asistență medicală de urgență, ca urmare a consumului de NSP (etnobotanice) și canabis. Dintre care, șapte persoane au vârste curpinse între 19 și 59 de ani, iar șase sunt copii, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani!